Avto
60 ogledov

Za 20 evrov vlomi v vsak avto

V Nemčiji se je število vlomov zaradi nadomestnih delov od leta 2004 povečalo za Žurnal24 main
Ukrep. Najzanesljivejše je, da s potegom kljuke preverite, če ste zaklenili avto.

Kriminal. V Nemčiji se je povečalo število tatvin avtomobilov s posebnimi napravami, ki so motile signal, medtem ko so avtomobile odklepali njihovi lastniki.

Delovanje. Večina sistemov deluje prek radijske frekvence, in sicer med 300 in 450 MHz. Večina jih deluje na daljavi od 15 do 20 metrov, bolj sofisticirani tudi na daljavi sto metrov, če vmes ni ovir.

Zaradi nenavadnih tatvin je policija sprva sumila lastnike, pozneje pa se je izkazalo, da so bili na delu tatovi. Naprave so na voljo v spletnih trgovinah, cene pa se gibljejo od 20 do 100 evrov.

Ključi z več signali
Avtomobilski proizvajalci in zavarovalnice za zdaj nimajo pripravljenega odgovora na novo elektronsko grožnjo, posamezne znamke pa naj bi pripravljale sistem, ki bi poslal več signalov naenkrat; tako naprava ne bi vedela, kateri je pravi.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Vse bolj sofisticirane
Še nevarnejše za lastnike avtomobilov so sofisticirane naprave (stanejo okoli dva tisoč evrov), ki posnamejo signal oziroma frekvenco oddajnika za zaklepanje vozila in jo potem reproducirajo.

Kako se zavarovati?
Najpreprostejši ukrep je, da ste pozorni, ali ste avto zaklenili; če so zasvetili smerokazi, to ni dovolj. Zanesljivejše je, da se s potegom kljuke prepričate, ali je avto res zaklenjen.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.