Avto
3042 ogledov

Za arteona je primerjava s passatom zdaj žaljiva

Volkswagen arteon
1/15
Volkswagen
Volkswagen arteon je doživel premijsko prenovo, ki bo hkrati veliko večino kupcev preselila na novo karavansko različico. Pardon, različico shooting brake!

Arteon želi svoj prostor pod soncem upravičiti z dodatnim odmikom od modela, s katerim so ga doslej vsi primerjali, passata. Da bi Volkswagnov model to dosegel, oziroma da bi na arteona trg zares začel gledati kot na pravega premijskega izzivalca serije 3, A4 ali razreda C, bo od zdaj na razpolago tudi kot karavan. 

Osveženi arteon je v obeh različicah že na voljo slovenskim kupcem.

Volkswagen arteon | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Petvratni kupe je torej prenovljen. Drugačnost bo za druge voznike najbolj vidna ponoči po zaslugi prednjega dela, ki je po novem od luči do luči povezan z LED svetlečim trakom, ki ustvarja povsem nov nočni podpis. Druge spremembe pri zunanjosti so bolj malenkostne, v konfiguratorju sta dodani dve barvi in nova platišča. 

V notranjosti je takoj opazen nov volanski obroč. Spremenjeni so nekateri oblikovni detajli, odvisno od različice opreme (elegance ali R-line) so na armaturno ploščo vgradili obloge iz lesa ali aluminija. Arteon je prvi Volkswagen, pri katerem ambientalna svetloba sveti izza perforiranih oblog, kar je še en trik iz premijskega razreda vozil. Poudarek je na udobnem sedenju, ki ga zagotavljajo tudi sedeži iz alkantare in mikrofibre. 

Osvežitev je doživel sredinski del, s čimer so želeli še očitneje odlepiti passatovo "nalepko." Namesto krožnih gumbov za uravnavanje temperature in prezračevanja je dobil na dotik občutljivo ploščo visokega sijaja, prek katere se z drsanjem in pritiskanjem opravi vse zaželeno. Prenovljen je seznam raznih asistenčnih sistemov, tako da ima zdaj arteon vgrajene praktično vse zadnje tehnologije, ki jih uporabljajo pri znamki. Tudi zadnjo generacijo infotainment naprave, pogled štirih kamer ali naprednega asistenta za polsamodejno vožnjo. 

Volkswagen arteon | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Glavna novost prenovljenega arteona pa se začne šele od B stebrička naprej. Tam se namreč začenja razlika med petvratnim kupejem in za dobrega evrskega tisočaka dražjo novo različico shooting brake, ki bo namenjena vsem želnim večje uporabnosti. Shooting brake ima zaradi bolj položnega spusta strehe proti zadku več prostornosti za glave na zadnji klopi, hkrati pa ima 565-litrski prtljažnik. To je sicer le za dva litra več kot pri kupeju, a je zaradi karavanske oblike prtljažnik bolj uporaben za prevoz večjih kosov prtljage. Ob podiranju zadnje klopi njegova prostornina narase na 1.632 litrov, lahko pa pogoltne tudi do dva metra dolge predmete. Prtljažna vrata so serijsko elektrificirana.

Volkswagen arteon | Avtor: Volkswagen Volkswagen
Volkswagen arteon | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Arteon bolj premijsko poslanstvo zagovarja tudi pri pogonu. Na začetku bo bencinski motor le dvolitrski z močjo 140 kilovatov in seveda s serijskim sedemstopenjskim DSG menjalnikom. Prenovljena in čistejša dizla iste prostornine imata razpon moči 110 ali 147 kilovatov, DSG menjalnik je prav tako serijski. Pri močnejšem je tudi opcija štirikolesnega pogona. 

Kmalu pa bosta na voljo še dva zelo zanimiva in močna pogona. Prvi je priključni hibrid, kjer bo imela kombinacija elektromotorja in 1.4 TSI sistemsko moč 180 kilovatov. Glavna zvezda arteonove družine pa bo športna različica R z 235 kilovati moči (320 KM). 

Volkswagen arteon | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Arteon je na razpolago v dveh opremskih paketih, bolj umirjenem elegance in športnejšem R-line. Uvoznik pričakuje, da bo kar 90 odstotkov vseh kupcev raje izbralo okoli 700 evrov dražji športnejši paket, ki pa ni na voljo s TSI motorjem.

Napoved tudi pravi, da bo izmed okoli 250 kupcev na leto kar okoli 80 odstotkov izbralo novo karoserijsko različico shooting brake. Cena zanj s 110-kilovatnim TDI starta pri 39.418 evrih za elegance opremo in pri 40.084 evrov za R-line. 

Kupe pa se začne pri 38.512 oziroma 39.176 evrih.

andrej.leban@zurnal24.si

Volkswagen arteon | Avtor: Volkswagen Volkswagen
Volkswagen arteon | Avtor: Volkswagen Volkswagen

Komentarjev 1
  • Build_NEK2 09:36 27.november 2020.

    Eh pri zurnal24 ste itak ful za cajtom da take brezvezne članke o dizlih pišete... Kerga briga to...