Avto
9799 ogledov

Za avtobus ali vlak bo obvezen PCT pogoj

Avtobus Profimedia Fotografija je simbolična.
Mislite, da je PCT pogoj v Sloveniji preoster? Pri sosedih še veliko ostreje.

V Italiji bodo s 1. septembrom stopili v naslednjo fazo omejitev in še precej zaostrili pravila glede PCT, kar bo pomenilo še dodatne omejitve za ljudi, ki niso prebolevniki, cepljeni ali testirani. Že sedaj v Italiji precej strogo izvajajo nadzor nad vstopom v ustanove, muzeje, na javne prireditve, športne dogodke ... Izvzeti so mlajši od 12 let in tisti, ki imajo zdravniško potrdilo, da so od cepljenja izvzeti zaradi zdravstvenih razlogov.

S septembrom bo "Green Pass" oz. potrdilo o PCT nujno tudi za uporabnike hitrih, regionalnih in medkrajevnih vlakov. Hkrati bodo povečali število kompozicij, da bo gneče čim manj.

Tudi za redni medregionalni javni prevoz z avtobusom bo potrebno potrdilo PCT. Podobno velja tudi za ladijski potniški prevoz, poroča Autoblog.

Za lokalni javni prevoz, kamor sodijo mestni in medkrajevni avtobusi ali podzemna železnica, pogoj PCT ne bo obvezen, saj bi bilo izpolnjevanje pogojev pri teh potnikih zelo težko nadzorovati. Italijanske oblasti zato uporabnike takšnih prevoznih sredstev pozivajo k spoštovanju medsebojne razdalje in dosledni uporabi maske.

V Sloveniji PCT praktično le za taksiste

V Sloveniji glede javnega potniškega prometa zadnji veljavni odlok predvideva, da morajo PCT pogoj izpolnjevati tiste osebe, "ki izvajajo ponujanje in prodajanje blaga in storitev na področju vozil in voznikov." Če niso cepljene ali prebolele, se morajo enkrat tedensko testirati na novi koronavirus s hitrimi testi.

Vendar pa vozniki javnega potniškega prometa sodijo med izjeme, zato se jim še naprej ni treba testirati. Testirati pa se morajo na primer taksisti. 

Uporabnikom taksi storitev in javnega potniškega prometa ni treba izpolnjevati PCT pogoja. Morajo pa tako potniki kot vozniki uporabljati zaščitne maske, navaja STA. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Boris Hribljan
    boris199 08:36 08.september 2021.

    Svet pistaja eno navadno taborišče!

  • molka 09:09 01.september 2021.

    driska me ko berem te lazi

  • alen04 08:31 01.september 2021.

    Kako fantastičen dan je danes.