Avto
30 ogledov

Za najem to poletje še niste prepozni

Kampistom najbollj prijazne države so Italija, Francija in Avstrija. V Nemčiji i Žurnal24 main
Najem avtodoma. Za ugodnimi cenami ponudnikov se lahko skrivajo dodatni stroški. Najbolj prijazne za vandranje z avtodomi so Italija, Francija in Avstrija, najmanj pa Hrvaška.
NA CESTI BODITE POZORNI NA ROPARJE
Pomembna je tudi kakovostna zaščita, med katero poleg alarma spada ustrezen opozorilnik za plin. Roparji potnike namreč pogosto omamijo tako, da v vozilo vržejo uspavalni plin in nato vdrejo.

"Največkrat po avtodomih posežejo družine, pa tudi mladina. Izkoristijo jih za počitnice ali za obiske sejmov in zabaviščnih parkov," pravi Jože Pavlovič iz podjetja Potepuhec.

Z B do 3.500 kilogramov
Vožnje avtodoma se je po njegovem mogoče hitro privaditi, le pazljiv je potrebno biti zaradi večjih mer. Za vožnjo zadostuje izpit B-kategorije, najemodajalci pa običajno zahtevajo, da je voznik star najmanj 23 let. Čeprav se recesija na najem avtodomov precej pozna, pa so po besedah Pavloviča prvomajske počitnice tradicionalno najbolj zaseden termin, tako da je potrebno avtodom za ta čas rezervirati že na začetku leta, medtem ko za poletni najem še ni prepozno.

Cena je pri najemu avtodoma vedno bolj odločilna, na podlagi izkušenj še pojasni Pavlovič. "Večji kot je camper, večji bo strošek," pa doda Jože Petrovčič, dolgoletni sodelavec specializirane revije Avto-dom. Najemnikom svetuje, naj si izberejo vozilo glede na svoje dejanske potrebe in število oseb, ki bodo z njim potovali. Zlasti z večjimi vozili v mestna središča ne boste smeli, zato je zelo priporočljivo s seboj voziti kolesa. Kot dodaja, je optimalni najem avtodoma daljši od petih dni, saj je mogoče v tem času ob povprečnih 300 prevoženih kilometrih na dan mogoče videti že zelo veliko. Z daljšim najemom cena na dan pada.

Avtodom kampiranje | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



100 evrov je povprečni dnevni najem za do sedem dni v srednji sezoni, ki se začenja z majem. V visoki sezoni, kamor spadajo tudi krompirjeve počitnice, ponudniki cene standardnih vozil zvišajo za najmanj 30 odstotkov.
Dobro preberite pogodbo
Petrovčič opozarja, da je pred najemom nujno dobro prebrati pogodbo, preveriti zavarovanje in  dejansko stanje avtodoma. Marsikateri najemodajalec dodatno zaračunava najem posode, polnjenje plina in čiščenje ob vračilu, zato lahko začetna postavka hitro poskoči, zelo drage so tudi zamude pri vračilu. "Zelo priporočljivo je, da ima avtodom agregat, ki poganja požrešne porabnike, poleti zlasti klimatsko napravo, saj ste v nasprotnem obsojeni na priključek na elektriko v kampu. Pomembna je tudi kakovostna zaščita, med katero poleg alarma spada tudi ustrezni opozorilnik za plin. Roparji namreč potnike pogosto omamijo tako, da v vozilo vržejo uspavalni plin in nato vdrejo," izkušnje z evropskih cest pojasnjuje Petrovčič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.