Avto
27 ogledov

Za servis okoli sto evrov

Zamenjava zračnega filtra, pregled in polnjenje klimatske naprave vas bodo skupa Žurnal24 main
Priprava na sezono. Pri avtu pregledati profil pnevmatik, tekočine ter delovanje zavor in klimatske naprave.

Redno vzdrževanje avtomobila lahko njegovo življenjsko dobo podaljša za četrtino. Pri tem je nadvse pomembno odpraviti posledice, ki jih na vozilu pustijo zima in nizke temperature.

Nasvet: Kaj lahko narediš sam
Preventiva
. Sami lahko na vozilu ne glede na starost pregledate nivo vseh vitalnih tekočin in delovanje svetlobnih teles ter (z očesom) ocenite zadostno globino profila pnevmatik in poškodbe na laku; z orodjem pa tudi napolnjenost akumulatorja.

50 evrov za polnjenje klime
Zaradi vlage in umazanije, ki se pozimi nabirata v sistemu, je treba ob dvigu temperatur pregledati in po potrebi zamenjati filter za prezračevanje potniške kabine, preveriti delovanje klimatske naprave in nadomestiti manjkajočo količino hladilnega plina. Za razkužitev klime boste odšteli od 25 do 40 evrov, skupaj s polnjenjem pa od okoli 50 do 60 evrov.

Preden avto iz zimskih pnevmatik preobujete v letne, preglejte, ali imajo zadnje zadosten profil in ali niso starejše od petih let, ob menjavi pa bodite pozorni tudi na centriranje.

 

Nega podaljša dobo laka
Pozimi, ko je na cestišču veliko soli in peska, so vozila bolj izpostavljena mehanskim poškodbam. Če avtomobila ne negujete redno – obvezno ga je temeljito očistiti vsaj nekajkrat med zimo, predvsem pa takoj po njej –, lahko pesek in sol poškodujeta lak, zaradi česar karoserija in podvozje hitro zarjavita. Po pranju zato preglejte lak in morebitne poškodbe zaščitite s premazom, koloteke in podvozje pa temeljito sperite s sladko vodo.


Preverite tudi stanje brisalcev, delovanje luči in nivo vseh tekočin, pomembnih za delovanje motorja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.