Avto
12 ogledov

Za tretjino manjši izpusti

V primerjavo smo vključili modele, ki se v izpustih najbolj razlikujejo. (Foto: Žurnal24 main
Ekologija. V petih letih so nekatere avtomobilske znamke občutno zmanjšale izpust, druge pa popolnoma nič.

Največji napredek pri porabi goriva in izpustih so zadnja leta dosegle nemške in italijanske znamke. Priključek s temi lovijo Korejci, medtem ko so zadaj ostale japonske in francoske znamke.

Prihranki v vseh razredih
Največjih prihrankov izpustov so bili razumljivo deležni modeli višjih razredov in suvov; pri teh jih je navsezadnje lažje doseči kot pri majhnih modelih, ki so praviloma energijsko učinkovitejši.

Med suvi navajajo največje prihranke pri koncernu Volkswagen, kjer dva največja modela (audi Q7 in porsche cayenne) z močnejšima motorjema kot prej porabita za skoraj tretjino manj goriva. Podobno veliki so prihranki poslovnih limuzin, med katerimi izstopata audi A6 in BMW serije 5, razred nižje pa so volkswagen passat, ford mondeo in škoda superb.

Vse to pa ne pomeni, da mestni avtomobili danes ne porabijo manj goriva. Zaradi številnih sistemov ga marsikateri (na primer fiat punto evo, volkswagen polo, ford fiesta in opel corsa) porabi za skoraj četrtino manj.

ZA POVEČAVO KLIKNITE NA TABELO

 


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.