Avto
526 ogledov

Začeli bodo s preizkusom letečih taksijev

Airbus leteči taksi Airbus
Letalniki bodo po navedbah proizvajalca lahko prevažali štiri ljudi, vzletali in pristajali pa bodo navpično.

Evropski proizvajalec letal Airbus bo v prihodnjih mesecih začel s preizkusi letečih taksijev v dejanskem okolju. Preizkusi bodo potekali v nemškem mestu Ingolstadt. Airbus, ki letalnik razvija v Nemčiji, ima podporo nemške vlade. 

Načrte v zvezi s preizkusi letalnikov je javnosti predstavil nemški minister za promet Andreas Scheuer. Cityairbus, kot se imenuje model letečega taksija, je po njegovih besedah "videti precej kul, zdaj mora samo še leteti".

Letalniki bodo po navedbah Airbusa sposobni prevažati štiri ljudi, vzletali in pristajali pa bodo navpično. Z njimi želijo predvsem nasloviti problematiko cestnih zastojev, saj jih bodo takšni taksiji preprosto preleteli, pozneje pa bi jih lahko uporabljali tudi za prevoz organov in krvi.

Mnogi strokovnjaki sicer opozarjajo, da bo zelo velik izziv predstavljala regulacija takšnih letalnikov, ki bi v nekaj letih lahko skoraj povsem zapolnili zračni prostor na nizkih nadmorskih višinah. Pri tem imajo v mislih predvsem varnostna vprašanja, med drugim glede sistemov za preprečevanje trkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.