Avto
222 ogledov

Zahteva: vsak avto mora imeti GPS sledilec

Avtomobili na Kitajskem Reuters
Slovenska avtomatska prepoznava tablic ni nič proti temu kitajskemu ukrepu.

V Sloveniji je v zadnjih mesecih zelo odmevala namera policije, da bi pričeli uporabljati naprave za avtomatsko prepoznavo registrskih tablic. Kaj bi naši zagovorniki pravice do zasebnosti porekli šele na tale kitajski recept: vsi avtomobili provinci Bayingolin v severozahodni regiji Xianjing bodo morali po novem imeti GPS sledilne naprave, vse registrske tablice pa bodo dobile čipe za radiofrekvenčno identifikacijo (RFID). 

Voznike bodo k pokorščini prisilili na zelo enostaven način - na bencinskih črpalkah bodo točili gorivo le tistim vozilom, ki bodo spoštovala nova navodila. 

S tako rigoroznim ukrepom želijo lokalne oblasti povečati "varnost družbe in podpirati socialno stabilnost ter harmonijo." Gre namreč za nemirno področje, kjer prebiva manjšina Ujgurov. Ujguri se borijo proti vladni represiji in diskriminaciji, zato pogosto prihaja do nasilnih uporov.

Oblasti so prepričane, da bodo z možnostjo GPS nadzora nad vsakim avtomobilom preprečili "teroristom" možnost prevoza, pa tudi potencialno izrabo vozil kot terorističnega orožja. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 6
 • 100ub 14:43 27.februar 2017.

  Tako ali tako smo sledljivi samo da nekateri slovenceljni tega sploh ne morejo razumet.

 • Avatar darklord
  darklord 12:00 26.februar 2017.

  obvezna uporaba za javno upravo (sluzbena vozila), da vidimo , kje se vozijo za nas denar!

 • Avatar Leon
  Leon 11:17 26.februar 2017.

  In če dodamo še obvezna menjava gum na dve leti ..............? Kupiš superge pa lepo peš .