Avto
11036 ogledov

Zakaj imajo traktorji kovinske obroče namesto gum?

Traktor Youtube
Nenavaden razlog za nenavadno preureditev njihovih vozil.

Amiši so pripadniki anabaptistične veje protestantske krščanske verske skupnosti. Znani so po preprostem načinu življenja, oblačenja in zavračanju moderne tehnologije v vsakdanjem življenju. V ZDA in Kanadi jih živi okoli 250 tisoč, predvsem je po njih znana zvezna ameriška država Pensilvanija.

Stereotip, da amiši za delo na polju uporabljajo samo konje in lastne roke, ne drži. Tudi številni amiši imajo traktorje ali celo kombajne, s katerimi si pomagajo pri poljedelskih opravilih. Pomoč moderne mehanizacije pri poljedelskih opravilih namreč ni v nasprotju z njihovim duhovnim prepričanjem. 

Da pa ne bi zašli predaleč v udobje, imajo traktorji in kombajni amišev namesto klasičnih pnevmatik kovinska kolesa, torej takšne kot v najzgodnejši dobi traktorjev.

Kovinska kolesa so namreč zelo neudobna za vožnjo po trdi podlagi in niso primerna za prevoz ljudi. Tako so preurejeni traktorji povsem v skladu s prepričanjem skupnosti amišev, da lahko za običajen prevoz uporabljajo samo svoje moči ali pa moč živali, torej konjske vprege.

Ker kovinska kolesa v asfaltu puščajo trajne sledove, so pripadniki skupnosti v zadnjem času za prevoz dobrin do sprejemnih mest vendarle začeli uporabljati takšna z gumeno oblogo, ki varujejo asfalt in ne izboljšujejo bistveno udobja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Boschtjan Zupanchich 07:06 23.avgust 2022.

    Dobro So, ker so že precej Dobro pripravljeni na Bližajoči se Konec "sveta", ki se Bo zgodil v tem desetletju . No, lahko bi na svoja železna kolesa privijačili gumene segmente , da bi bila tako koza cela in tudi ...prikaži več volk sit. Amen !!! Aleluja !!! Slava Bogu, za To idejo !!! Mir naj vam bo , vse do drugega prihoda v drugi polovici tega desetletja, takoj za Koncem, "sveta" v tem desetletju, če bo šlo vse po planu.