Avto
59 ogledov

Zakaj se vozniki med vožnjo jezimo na druge

Jezen voznik, avtor: Shutterstock Jezen voznik, avtor: Shutterstock
Ste se kdaj vprašali, zakaj v avtu sedi toliko kolerikov vključno z vami? Ena od poglavitnih okoliščin za ta pojav so seveda s prometom natrpane ulice, ceste in avtoceste. Kako se obvarovati jeze zaradi napake drugih voznikov?

"Glej ga bedaka!" Vzklik, ki ga v raznih varijacijah, morda malce nežnejših, pogosto pa še ostrejših in podkrepljenih z gestikuliranjem, statistično zelo pogosto vzklika večina voznikov in tudi kar nekaj voznic.

Z jeznimi vzkliki in gestami pospremimo dejanja drugih udeležencev v prometu ali pokažemo svoje nestrinjanje, da se nam "mota pod kolesi". 

Večja kot je gneča, bolj smo ljudje nervozni, pojasnjuje Karin Müller, strokovnjakinja za zdravje pri TÜV Rheinland. A to je le del mozaika, saj ima velik vpliv na to, ali bo nekomu hitro "dvignilo pokrovko", tudi njegovo psihofizično stanje. "Če smo kronično pod stresom, izmučeni, bolni oziroma poškodovani ..." našteva strokovnjakinja idealno telesno počutje za izlivanje jeze  na druge.

Idealno mesto, da se razvije agresija, je bližina gradbišča. Promet se upočasni ali celo ustavi, živčnost pa eksponentno poskoči, piše Expresss.

Kot enega najpommbnejših dejavnikov za razvoj agresije na cesti pa Müllerjeva navaja časovni pritisk, ki smo ga deležni v modernem svetu, kjer se vse mudi. "Odvisno je, ali dejanja drugih v takšnih trenutkih vrednotimo kot grožnjo sebi."

So ženske res manj agresivne?

"Da, res," odgovarja strokovnjakinja in navaja podatek, da je število žensk, ki se morajo zaradi svoje agresivnosti zdraviti, v Nemčiji zelo majhno, v nasprotju z moškimi. Vendar Müllerjeva izpostavlja, da se tudi to spreminja vzporedno s spremembami, ki se dogajajo v družbi, saj vse več Nemk ne hodi več le po trgovinah, temveč tudi v službe, zato so pod enako hudimi časovnimi pritiski kot moški. 

Kako se zoperstaviti, če nas popade bes za volanom? 

Predvsem se moramo zavedati, da ceste ne moremo imeti samo zase, prav tako ne moremo spremeniti spola. "Ključ se skriva v predvidevanju," svetuje Müllerjeva opazovanje, kaj počno drugi. Potrebno je najti tudi ravnovesje med časom, ko smo napeti, in med sprostitvijo. A vsakdo ne more odspati 10 ur ali se znebiti pritiska iz službe. Zato nasvet za ključni trenutek: "Dopovedati se je potrebno, da poteza drugega voznika ni bila usmerjena neposredno v vas in da tega ni storil namenoma."

Tudi muzika vas vrže s tira

Veliko vlogo ima lahko tudi glasba. Dokazano je, da glasba z močnim ritmom povzroča vzburjenje in spodbuja agresivnejše vedenje. Raje kot elektronsko glasbo z močnimi basi torej v avtu poslušajte klasiko ali jazz. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 09:35 24.oktober 2015.

    Ma nevem. Jz se nikol nisem jezil na druge tako da problematiko z biti nestrpn ne razumem. Pa lahk bilokatero musko poslušam pa bom isto vozil. Agresivni ljudje pa pač samo čakajo na nek sprožilen dejavnik pa naj bo to ...prikaži več muska al pa neko dejanje drugega voznika ali pa dela na cestišču. In take ljudi bi mogl odstrant iz ceste. Men se to ne zdi normaln da med nami vozi tako veliko število prikritih agresivnežev. Pol na konc bodo pa kaj naredil..prepovedal elektronsko musko v avtu ane? To bi bil primer kako uradniki rešujejo probleme.