Avto
73332 ogledov

Zakaj tatovi najprej pogledajo v ogledala

Vzvratno ogledalo Profimedia
Trik pri iskanju tarče na parkirišču s pomočjo lenih lastnikov.

Električno sklopljiva ogledala so zelo pomemben dejavnik, ali se bo oportunistični tat lotil avtomobila. To je pokazala raziskava, ki jo je med obsojenimi vlomilci opravil kriminolog in nekdanji kriminalist Kevin Floyd. 

Kot ugotavlja profesor na britanski univerzi Hudderstfield, je večina vlomov v avtomobile posledica "lenih lastnikov". Zaporniki so namreč kot poglavitni dejavnik, po katerem so med parkiranimi vozili višje vrednosti izbrali tarčo, navajali položaj vzvratnih ogledal. Če ta niso poklopljenja, je to znak, da je vozilo zelo verjetno ostalo odklenjeno in ni nevarnosti za sprožitev alarma.

Izkušeni vlomilec ima s takšnim avtom lahko delo, saj mora le še počakati, da je zrak čist, in se ob tem vesti kot lastnik. 

Da taktika deluje, se je Floyd prepričal na podlagi izkušenj več kot tisoč intervjuvanih kriminalcev, poroča Daily Mail. Druga velika napaka lastnikov pa je, da v avtih puščajo vredne stvari, ključe ali pa razne finančne informacije, ki nepridipravu omogočijo še dodaten vir nezakonitega zaslužka.

avtomobilski tat | Avtor: Profimedia Profimedia
Poglavitna stvar, ki jo mora pri zapuščanju avta narediti vsak lastnik ali lastnica, je zaklepanje vozila in preverjanje, da ni ostalo kakšno okno odprto, svetuje Floyd. Ob tem se v avtu ne pušča dragocenih stvari. Povsem enako svetujejo tudi slovenski policisti. Marsikateri tat namreč v avto vlomi tudi z razbitjem stekla, če le meni, da se v notranjosti skrivajo dragocenosti. 

Ukrasti zaklenjen avtomobil pa je danes neprimerno težje kot nekoč, to dokazujejo tudi policijske statistike o upadanju števila ukradenih vozil. Šibka točka je možnost kloniranja oziroma preusmerjanja signala ključa pri brezkontaktni funkciji odklepanja in zagona. Pred tako specializiranimi tatovi pomaga dodatna skrb za ključ. Tega na primer doma ne odlagajte v bližini vhodnih vrat ali na vidnem mestu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Toma 21:57 28.avgust 2022.

    Da vprašajo, kateri lopov najboljši v deželi je tej!