Avto
1014 ogledov

Zamenjajte prvo pomoč

Prva pomoč Andrej Leban
Številnim kompletom prve pomoči letos poteče rok trajanja. Takšna vozila neizpravna.

Najpozneje 1. januarja 2008 so morali vsi lastniki vozil imeti v njih komplete prve pomoči, ki so ustrezali spremenjenim merilom o vsebini. Ker so številni z menjavo odlašali do konca, je ali pa bo v kratkem številnim kompletom potekel petletni rok trajanja.

Menjava kompleta z novim je v tem primeru nujna, saj je ustrezna prva pomoč eden od pogojev, da je avtomobil izpraven. Policist lahko, če je rok, ki je zapisan na zunanjem delu škatle kompleta, pretečen, voznika kaznuje s sto evri kazni.

Negodovanje ne pomaga

“Na tehnične preglede zadnje čase pride kar veliko vozil s kompleti, ki ne ustrezajo več predpisu,” je povedala Sabina Jerala iz družbe Avto Krka. “Večina voznikov to dejstvo sprejme in lahko že pri nas kupijo nov komplet, nekateri pa tudi negodujejo, saj ne vidijo smisla v tem, da morajo kupiti novega, če starega v vsem tem času še odprli niso. A vozilo mora imeti za uspešno opravljen pregled tudi veljaven komplet.”

Sterilnost ni večna

“V kompletu prve pomoči za avtomobile je od skupno 44 elementov 22 takšnih, ki so sterilni,” pojasnjuje Tanja Peterca, vodja programa za široko potrošnjo pri Tosami. Za sterilne izdelke, ki pridejo v neposreden stik z rano in za katere so predpisi še posebno strogi, proizvajalci jamčijo petletno neoporečnost. Tudi obližem in lepilnim trakovom po petih letih že lahko upade moč lepil, medtem ko je pri nekaterih elementih rok praktično neomejen in jih lahko uporabljamo za domačo uporabo.

Komentarjev 4
  • wolfyy 21:52 18.oktober 2012.

    namesto da bi kaznovali vseh ki ogrožajo življenja kaznujejo nekoga ki ima pretečen rok prve pomoči... aplavz za naše

  • dezurni 11:56 17.oktober 2012.

    Spoštovani, hvala za vaše opozorilo. V primerih, kadar tehtamo med skladnostjo s pravopisom in razumljivostjo napisanega, pravila, kolikor se le da, upoštevamo, vendar damo prednost razumljivosti. Strinjam se, da bi bilo v besedilu članka – namesto da je avto neizpraven ...prikaži več – ustrezneje zapisati, da avto ni brezhiben; ena od možnih zamenjav, ki smo se je domislili pozneje, je tudi tehnično neustrezen. Zamenjava tega pridevnika v naslovu pa se mi ne zdi ustrezna, saj za besedo neizpraven ni popolne pomenske ustreznice; v tem primeru ne bi mogli dati naslova Nebrezhibna pomoč, ker ta pridevnik ni v rabi in po mojem mnenju v tem kontekstu tudi ni razumljiv. Poleg tega je neizpraven avtomobil na področju avtomobilizma, kamor spada ta članek, ustaljena besedna zveza; če je ni v SSKJ, še ne pomeni, da ni slovenska, saj je jezik živ, Slovenci pa jo, kadar gre za izpravnost ali neizpravnost avtomobilov, pogosto uporabljamo v vsakdanjem govoru. Tadej Slana, vodja lektorjev Žurnala

  • stela 09:52 17.oktober 2012.

    Tud meni je v uč skočila ta beseda...višek, kakšno znanje slovenščine imajo nekateri novinarji, oz. "novinarji"