Avto
1099 ogledov

Zanimiva ugotovitev glede varnosti seat leona, VW golfa in audija A3

Seat leon Euro NCAP
Nove avte razbijajo tudi med korono. Pet od sedmih je dobilo pet zvezdic, eden tudi le tri.

Euro NCAP je objavil četrto poročilo o varnosti novih avtov na evropskem trgu, ki je dalo nekaj zanimivih rezultatov.

Neodvisni konzorcij je tako na vse načine četveril audija A3 in seata leona, bližnja sorodnika VW golfa, ki je pet zvezdic dobil že lani. Zanimiva ugotovitev je, da čeprav vsa trojica uporablja ista platformo, sta tokratna modela izboljšana po zaslugi dodane sredinske zračne blazine. Med trojico tesnih sorodnikov pa je pravzaprav najboljši seat leon, ki je po zaslugi rešitve prednjega dela prejel najboljšo oceno za varovanje odraslih potnikov, dodajajo.

Znamka Isuzu v Evropi ni najbolj pogosta, a glede varnosti pri njihovem poltovornjaku D-MAX ni kompromisov, saj je zelo varen, še posebej glede na kategorijo, iz katere prihaja. Podobno menijo tudi o novem land rover defenderju, čeprav sta oba modela zaradi svoje velikosti in mase do "nasprotnih" vozil lahko zelo agresivna. Kia sorento nove, četrte generacije je glede varnosti tudi dovolj prepričljiva, je pa pokazala nekaj slabosti pri čelnem trku. Gre za prvo Kio s sredinsko zračno blazino, ki preprečuje trke med prednjima potnikoma. 

Če so vsi našteti avti prejeli vseh pet zvezdic, pa jo je nova honda e odnesla s štirimi. Mali električni visokodigitalizirani malček je po mnenju Euro NCAP sicer varnostno dobro zasnovan, a nima toliko naprednih asistenčnih sistemov, kot na primer honda jazz.

Euro NCAP | Avtor: Euro NCAP Euro NCAP

Za razočaranje je poskrbel hyundai i10, mestni malček. Pri letos uvedenem trku s polnim prekrivanjem so na testu zaznali precejšnjo verjetnost, da se potnikov prsni koš spodrine pod varnostni pas, zato ta ne opravi dobro funkcije ustavitve telesa. Slabše je tudi delovanje AEB sistema za opozorilo na nevarnost in samodejno zaviranje. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.