Avto
72 ogledov

Zapora mostov bo udarila po vseh voznikih

Promet Anže Petkovšek
Zaradi dotrajanosti bo promet prek 11 mostov omejen. Očitno bodo zaradi zapor trpeli tudi vozniki osebnih vozil. Še posebej ozko grlo se obeta pri Mednem.

Direkcija RS za ceste bo na 11 problematičnih mostovih omejila skupno dovoljeno maso vozil, ki še lahko prečkajo most, na štirih lokacijah pa bo v skladu z dogovorom s predstavniki nekaterih podjetij, ministrstvom za infrastrukturo in avtoprevozniki uvedla izmenično enosmeren promet.

Izmenično enosmeren promet bo tako uveden na odseku Črnova - Arja vas pri Skrlinovem gradu, tam bo veljala tudi omejitev 30 ton za tovorna vozila brez priklopnikov. Izmenično enosmerno pa se bo promet kmalu odvijal v Prestranku, Vidmu in pri Mednem. Še posebej zapora v Mednem utegne povzročiti obilo težav, saj gre za glavno prometno žilo med Ljubljano in širšim škofjeloškim območjem, že brez zapore pa odsek tako zjutraj kot popoldan "krasijo" zastoji.

Na do 7,5 tone bo skupna dovoljena masa vozil omejena na mostovih v Ledinščici, na do 25 ton v Straški gori in Plavah, na do 20 ton pa v Ozeljanu, Klužah, Šubci, Trenti, in v Orehovem.
Na do 30 ton pa bo skupna dovoljena masa omejena v Šmarju, Krplivniku in Trbonjah.

Nevarnost, da se zrušijo

Nekateri mostovi so namreč po navedbah direkcije tako dotrajani, da določenih obremenitev ne morejo več prenesti. Pripravljen je tudi pregled možnih alternativnih poti za tovorna vozila, so še sporočili z direkcije.

Oceno stanja mostov je v poročilu podal Zavod za gradbeništvo Slovenije, ki je poudaril, da se je stanje določenih mostov poslabšalo do te mere, da niso sposobni več prevzemati potrebne prometne obtežbe. Takšnih objektov je 15, v naslednjih mesecih pa naj bi se ob naslednjih meritvah moralo spisku pridružiti še več teh objektov.

Nekateri odseki cest so celo tako dotrajani, da jih z razpoložljivimi sredstvi ni več moč spraviti v primerno stanje za uporabo, kar pomeni, da jih bo ob nadaljnjih poškodbah treba zapreti.

Alarm gori tudi na cestah

Direkcija v sporočilu za javnost ponovno opozarja, da je stanje glavnih in regionalnih cest alarmantno ter da ni problem zgolj v mostovih, o katerih je nekoliko več govora v zadnjem času. Po lanski zimi se je že tako slabo stanje glavnih in regionalnih cest poslabšalo do te mere, da je po trenutnih ocenah samo še 35 odstotkov teh cest v dobrem ali zelo dobrem stanju.

Komentarjev 4
  • Skippy 01:19 16.januar 2014.

    Če bi v Sloveniji gradili manj avtobusnih in prehodov za pešce sredi njiv ter manj krožišč, bi bili ti mosti lahko že zdavnaj obnovljeni.

  • maresem 21:46 15.januar 2014.

    Važno, da so gradbeni delavci na cesti - beri brezposelni, ceste, mostovi, objekti,... naj pa gredo v 3 p... m...

  • maresem 21:44 15.januar 2014.

    Močno pritrjujem!