Avto
355 ogledov

Zaradi brezstičnega ključa vso noč ujeta v avtu

Brezstični ključ Mazda
Nek zakonski par je bil v avtomobilu "ujet" kar 13 ur, ker nista razumela koncepta brezstičnega vstopa in zagona avtomobila.

Tehnologija v avtomobilih se razvija bliskovito, za marsikaterega kupca še veliko prehitro. Predstavljajte si lastnika, ki je svojemu avtomobilu zvest tudi po 20 ali več let, nato pa le zbere pogum oziroma ga v to prisilijo okoliščine, da se vendarle odpravi v salon po novo prevozno sredstvo. O vsem se mora podučiti na novo, kaj je to ABS, kaj ESC, zakaj pri vzvratni vožnji nekaj piska, ko se približamo oviri, morda celo, kako se pravilno uporablja klimatsko napravo ... Da ne govorimo o najnovejših tehničnih pripomočkih, kot so radarski tempomat, sistem za samodejno zaviranje, varno menjavo pasu, vzvratna kamera, avtomatsko parkiranje, odpiranje vrat prtljažnika zgolj s pomočjo noge ...

Prileten novozelandski par je breme tehnologije dodobra izkusil, ko je kar 13 ur obtičal v svojem novem avtomobilu mazdi3, saj nista razumela, kako deluje brezstični ključ. Da se motor lahko zažene, mora biti ključ seveda v avtomobilu, a 68-letni Brian ter njegova 65-letna soproga Mollieanne sta ga pustila v hiši, saj sta mislila, da gre le za kakšen obesek, glede na to, da takšni ključi nimajo klasičnega "rezila". Da bi bila "nesreča" še hujša, so tudi navodila za uporabo ostala v hiši.

Brezstični ključ | Avtor: Mazda Mazda
Avto brez ključa seveda ni želel vžgati, zakonca sta bila prepričana, da ju je vozilo vzelo za talca, saj so se vrata po določenem času zaklenila. Ker je bil avto še nov, Brian ni vedel, kako se sprosti mehanizem za zaklepanje oziroma je mislil, da je to stvar "visoke tehnologije." Razmišljala sta, da bi razbila steklo, a zaradi priletnosti niti to ni bilo mogoče. Ker je bila zunaj noč, je to le še poslabšalo stres pri obeh. Hupanje jima ni pomagalo, saj je bila njuna hiša na samem.

No, pa saj ni bilo težko ...

Končalo se je tako, da sta zakonca v avtu tičala od 19. ure do okoli 8. ure naslednjega dne, pri čemer je Mollieanne do takrat že padla v nezavest. Nato pa je Brian le ugotovil, da je odklepanje avta zelo preprosto in da deluje po istem principu, kot pri vseh ostalih avtomobilih ...

Zakonca menita, da so jima v prodajnem salonu preslabo predstavili vse posebnosti avtomobila, še posebej brezstični zagon. Da imata prav, sta prepričana tudi zaradi kar nekaj klicev, ki sta jih naknadno prejela s strani drugih uporabnikov s podobno izkušnjo. Pri novozelandskem uvozniku za Mazdo so sicer dejali, da gre za prvi tovrstni primer, za katerega slišijo, da pa svojim trgovcem nalagajo, naj strankam dobro predstavijo vse tovrstne pripomočke skupaj z načini, kako jih je vedno mogoče ročno prisiliti k poslušnosti.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 08:39 30.december 2014.

    Jaz sicer nisem obtičal , vendar tudi po 6 mesecih ne znam naštimati GPS . Sem se pa vozil brez klime 100km , ker nisem vedel , da sem jo z igrajčkanjem po knofih ekrana izkljućil ! Sem iskal knof ...prikaži več za mraz , njega pa nikjer ! Sem že klel , ker sem mislil , da mi je čez noč ušel plin !