Avto
2699 ogledov

Zaradi emisij na avtocesti le še 100 km/h

Volkswagen golf vožnja voznik voznica števec hitrost 100 km/h Saša Despot
Nizozemska vlada je sprejela ukrep, s katerim želi znižati izpuste škodljivega dušikovega oksida, znanega pod kratico NOx.

Nizozemski premier Mark Rutte je najavil, da bodo na vseh avtocestah največjo dovoljeno hitrost omejili na 100 km/h. Gre za del paketa nujnih ukrepov, s katerimi želijo Nizozemci zmanjšati emisije škodljivega dušikovega oksida (NOx) v ozračje.

Avto emisije Višji davki? Avto Bo novi test za emisije prinesel bistveno dražje avte?

Prav NOx je bil srž debat zadnjih let okoli dizelskih pogonov, saj ti fini trdni delci močno vplivajo na zdravje (od astme, pljučnih bolezni do pojava demence in obolenj srca) ljudi in jih povezujejo s številnimi prezgodnimi smrtmi v Evropi. Dušikovi oksidi prispevajo levji delež k onesnaževanju zraka v mestih, po vsej Evropi pa naj bi povzročila več kot 70 tisoč prezgodnjih smrti.

Avto Kmalu bo znano, ali se bodo Nemci odrekli dirkanju po avtocestah

Tudi zato so proizvajalci vozil predstavili najnovejšo generacijo dizelskih motorjev z oznako Euro 6d Temp. Neodvisni letošnji testi ADAC-a so pokazali, da dizelsko gnani mercedes C220d v zrak izpusti 0 mg/km dušikovih oksidov (Nox), medtem ko večji BMW 520d emitira zgolj 1 mg/km. Zakonsko dovoljena meja je trenutno postavljena pri 168 mg/km.

Emisije | Avtor: EPA EPA

Avocesta Znižanje hitrosti Avto Mimo Kranja, Maribora in Celja pozimi omejitev hitrosti

Kljub temu je vozni park v Evropi še vedno star, samo v Nemčiji je pet milijonov dizelskih vozil, ki zadovoljujejo le Euro5 emisijske standarde, enako pa velja za Nizozemsko. Rutte in njegova vlada sta bili zadnja leta deležna številnih kritik, saj država zamuja na tisoč gradbenih projektih po vsej državi in že leta presega omejitve Evropske unije o emisijah NOx.

Emisije Nov šok Avto Nekateri proizvajalci bodo morali ponovno testirati emisije vozil

Emisije NOx prihajajo predvsem z živinorejskih kmetij, avtomobilov, tovornjakov ter gradbeništva. Nizozemska bo hitrosti na avtocesti na 100 km/h omejila z letom 2020.
 

Komentarjev 1
  • Avatar vec
    vec 08:46 18.november 2019.

    budale, tko je ŠE VEČ isspustov na nekaterih območjih kjer se zaradi tega pojavijo kolone ali zastoji.