Avto
130 ogledov

Zaradi napake BMW-ji lahko tarča tatov

BMW Connected Drive Store BMW
Nemška organizacija ADAC je pri kar 2,2 milijona BMW-jih, izdelanih po 2010, odkrila varnostno luknjo v sistemu Connected Drive, ki uporablja SIM kartico. Slovenski lastniki so lahko brez skrbi.

ADAC je pri sistemu povezljivosti, ki ga BMW imenuje Connected Drive, odkril napako, saj lahko nepoblaščene osebe prek istoimenske mobilne aplikacije odklenejo avtomobil.

Po podatkih BMW-ja je potencialno ogroženih kar 2,2 milijona vozil, prodanih po vsem svetu, ki so bili izdelani po letu 2010 in imajo vgrajen Connected Drive. BMW je obljubil, da bo programsko napako odpravil že do jutrišnjega dne, torej 31. januarja. 

ADAC je po poročanju Automobilwoche.de napako dokazal v večih poskusih. Kot trdijo pri organizaciji, so lahko v manj kot minuti odklenili več različnih vozil, za seboj pa niso pustili praktično nobene sledi.

Razlog je BMW-jeva napaka, ko je za komunikacijo med avtomobilom in mobilno aplikacijo pri vseh avtomobilih uporabil isto šifro. Če bi imel torej nepridiprav v rokah pravo zaporedje znakov, bi lahko teoretično odklenil 2,2 milijona vozil.

O luknji so BMW obvestili že na začetku lanskega decembra, javnosti pa so jo zamolčali zaradi varstva lastnikov. Sedaj, ko je napaka že praktično odpravljena, so o tem le obvestili svet. Luknjo so pri BMW zakrpali tako, da bo onemogočena neposredna komunikacija med pametnim telefonom in vozilom oziroma bo sedaj ves prenos podatkov med njima šel prek BMW-jevega nadzornega centra, ki bo prepoznal morebitno nevarnost zlorabe.

Ne bo treba na servis

Avtomobil bo ali je že luknjo zakrpal sam od sebe, saj vgrajena SIM kartica omogoča komunikacijo z BMW-jevim centrom, prek katerega se bodo naložili popravki v računalnik vozila. Kot še poroča specializirani nemški medij, lastnik BMW-ja sam ne bo mogel vedeti, ali je njegov avtomobil že varen, zato naj lastniki v primeru, da avto dlje časa ne bo imel omogočene povezave za prenos podatkov, pokličejo najbližji BMW-jev klicni center. 

Pri ADAC-u pozivajo vse proizvajalce, naj zaščiti uporabnikov njihovih vozil namenijo več pozornosti, še posebej zaradi dejstva, da bodo vsestransko "povezljivi" avtomobili že čez nekaj let povsem običajni in to tudi v nepremium znamkah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.