Avto
8 ogledov

Zaradi Toyote potrebnih nekaj rafinerij manj

Vse štiri generacije toyota priusa Andrej Leban
Toyota je obvestila svet, da je pred kratkim presegla nov velik mejnik, devet milijonov prodanih hibridov. Skoraj polovica med njimi je bilo priusov.

Toyota z zgodbo o hibridnih avtomobilih, bistveno varčnejših od bencinarjev in bistveno čistejših od dizlov, prepričuje vse več ljudi. 30. aprila je tako ključ Toyotinega hibrida dobil lastnik številka 9.000.000. Prvega hibrida so prodali avgusta 1997. 

Ob mejniku so pri japonskem gigantu postregli še z dvema zanimivima podatkoma. Zaradi takšnega števila hibridnih vozil je v ozračje doslej izpuhtelo za 67 milijonov ton CO2 toplogrednega plina manj, človeštvo pa je porabilo za okoli "25 milijonov kilolitrov bencina" manj, kot bi jih  primeru, če bi uporabljali vozila primerljivih velikostnih razredov na klasičen pogon. Daleč največ so jih prodali na domačem japonskem in ameriškem trgu.

Najbolj prodajan hibrid na svetu je pionir hibridne tehnologije toyota prius, ki so jih prodali skoraj 4 milijone. Sledita pa modela aqua in prius C, a nobenega ni na prodaj v Evropi. Tostran Atlantika so poleg priusa priljubljeni hibridni yaris in auris. Medtem pa Toyotina znamka Lexus sploh ne prodaja več dizlov, temveč le 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • alojzr 10:00 24.maj 2016.

    To je tisto, ko avtor dobesedno ostane "brez teksta". Najbrž mu je zmanjkalo baterije.

  • francl12 18:58 23.maj 2016.

    temveč le................................ eeeeeeee .............misli si naprej sam