Avto
39 ogledov

Zaradi uničenja dokazov o goljufanju zaposleni v VW v preiskavi

Volkswagen EPA
Zaradi domnevnega uničevanja dokazov o goljufanju pri testiranju emisij so nemške oblasti zadolžene za preiskavo okoljskega škandala v avtomobilskem proizvajalcu Volkswagen pod drobnogled vzele enega od zaposlenih.

Sodelavce  naj bi prosil, da se znebijo vseh podatkov, ki bi lahko škodovali družbi.

Kljub poskusu uničenja dokazov pa bodo nemški preiskovalci lahko obnovili nekatere podatke, ki so bili izbrisani, poroča francoska AFP. Preiskovalci sicer iščejo idejnega vodjo za goljufanje na okoljskih testih.

Lani je v javnosti odjeknila novica, da je Volkswagen goljufal na testih z izpušnimi plini, v kar je bilo vpletenih 11 milijonov dizelskih vozil po vsem svetu. Lani so zato zabeležili 1,58 milijarde evrov izgube, kar je bila prva izguba od leta 1993.

Volkswagen kljub padcu dobička zadovoljen z rezultati

Nemški proizvajalec avtomobilov je v prvem četrtletju ustvaril 2,31 milijarde evrov čistega dobička, kar je 20,1 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju. V podjetju so z rezultatom kljub temu zadovoljni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prihodki od prodaje so padli za 3,4 odstotka na 50,96 milijarde evrov, dobiček iz poslovanja pa je narasel za 3,4 odstotka na 3,44 milijarde evrov. Število prodanih avtomobilov so zvišali za 0,8 odstotka na 2,508 milijona, so danes sporočili iz družbe, ki je ob tem potrdila napoved za celotno leto. Padec prodaje naj bi bil do petodstoten.

"V luči vseh izzivov, s katerimi se trenutno soočamo, smo zadovoljni z začetkom leta, ki bo brez dvoma polno izzivov. Uspelo nam je omejiti gospodarsko škodo zaradi dizelskega škandala in ustvariti spoštovanja vredne rezultate v zelo zahtevnih pogojih," je dejal prvi mož koncerna Matthias Müller.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.