Avto
12 ogledov

Zaščitni ščit tudi za avtomobile

prometna nesreča, verižno trčenje, Portugalska Žurnal24 main
Pri Nissanu so v okviru koncepta avrnostni ščit predstavili nekaj naprednih tehnologij za katere trdijo, da lahko preprečijo prometno nesrečo. Tudi v primerih, ko voznik pred parkiranjem po nesreči pritisne pedalko za plin, oziroma v primeru verižnih trčenj.

Pri japonskem proizvajalcu vozil poudarjajo, da je novi senzor trenutno sposoben odkrivati linije na parkirnem prostoru, posebna varnostna naprav pa omogoča, da nadzoruje upočasnjeno premikanje vozila in ga samodejno ustavi pred udarcem v parkirano vozilo ali kak drug predmet. Novost naj bi bila dobrodošla v primerih, ko voznik po pomoti pritisne stopalko za plin.

Nissanovi strokovnjaki poudarjajo, da vozniki in voznice med parkiranjem pogosto uporabljajo stopalke, samo na Japonskem pa naj bi se zaradi tega letno med postopkom parkiranja zgodilo okoli 7.000 nesreč. Inženirji verjamejo, da bo novi sistem bistveno zmanjšal število nezgod na parkiriščih.

Pri Nissanu so razvili novo tehnologijo, ki zmore odkriti nenadno zaviranje dveh vozil pred seboj, naj si bo to v ulici ali na avtocesti in, ki naj bi pripomogla k zmanjšanju verižnih trčenj. Pri Nissanu verjamejo, da bodo nove tehnologije v svoje modele vgradili v letu ali dveh, več pa bodo razkrili na sejmu varnostnih tehnologij v Tokiu.

Komentarjev 1
  • Damijan Dragan 19:06 23.oktober 2011.

    napaka v članku dobrodošča in uporavljajos...