Avto
131 ogledov

Zavarovalnica pri totalki ne upošteva pomembne lastnosti

Mercedes-benz CLS Saša Despot
Ste ravno natočili poln rezervoar in nato doživeli nesrečo s totalko? Škoda, saj vam zavarovalnica ne bo priznala tudi za sto in več evrov izgubljenega goriva. Morda pa bi se naša sodišča zgledovala po nemških, če bi zavarovanci imeli toliko poguma.

Izguba goriva je ena najbolj spregledanih kategorij v škodnih primerih po nesreči. Zavarovalnice namreč vse po vrsti trdijo, da količina goriva v rezervoarju ni "dejavnik, ki bi vplival na postopek reševanja." Tako so nam odgovorili tudi pri obeh največjih slovenskih zavarovalnicah, Triglavu in Adriatic Slovenici. 

Pa vendar škoda zaradi izgube goriva ni vedno zanemarljiva. Povprečen avto ima sicer za okoli 50 litrov velik rezervar, a vsi večji (suvi) in prestižnejši avti imajo tudi po 80-litrske posode, land rover range rover sport ima denimo v eni izmed različic kar 110-litrsko posodo. Preračunano v denarju je skoraj poln rezervoar lahko hitro vreden krepko prek 100 evrov. Težava pa je, ker je gorivo po nesreči v veliki večini primerov neuporabno oziroma si nima lastnik razbitine z njim kaj pomagati, saj lahko pride po trku do mešanja tekočin ali izločanja snovi, zato bi bilo pretakanje v drug avtomobil zelo tvegano. 

Pri nemškem avtoklubu ACE Auto Club Europa so nedavno opozorili na ta problem, ki ga imajo zavarovanci pri popisovanju škode po totalki, saj se tudi nemške zavarovalnice izogibajo plačilu. "Dejstvo je, da se na škodo zaradi polnega rezervoarja pri izpolnjevanju zavarovalniških obrazcev pogosto pozablja, kar ni prav," opozarja pravnik ACE Hannes Krämer.

Pri tem za zgled daje sodbo sodišča v Sollingenu (12 C 638/12), ki je ugodila oškodovancu v njegovem zahtevku, da se pri odškodnini upošteva tudi količina preostalega goriva. Ni pa nujno, da bodo vsa sodišča tolmačila odškodninsko zakonodajo na isti način, še opozarja Krämer. 

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije pravijo, da se s podobnimi zahtevki pri nas še niso srečali, vendar opozarjajo, da bi se morda tudi pri nas lahko izoblikovala sodna praksa, ki bi v takšnih primerih zaščitila oškodovance. "Dejstvo je, da zavarovalnice pri določanju odškodnine sledijo nekim svojim smernicam. Če se potrošnik ne strinja s ponujenim zneskom, mora v tožbo. Predvidevamo, da bi tudi naša sodišča pri določanju višine škode upoštevala 'izgubljeni' strošek goriva."

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Estok 08:14 04.november 2015.

    Ne, ne omenjajo, ker ti te tekočine že pripadajo ko kupiš avto.

  • westal 06:43 04.november 2015.

    Naježim se takoj, ko slišim besedo zavarovalnica. Na splošno imam z zavarovalnicami slabe izkušnje.

  • Johan Spohan 14:25 03.november 2015.

    Zavarovalnice so namenjene le nategovanju ljudi in čimvečjim dobičkom zavarovalnic.