Avto
7049 ogledov

Zdaj je jasno, znebili se bomo avtomobilskih ključev

Avtomobilski ključi Continental
S pametnimi telefoni bomo že kmalu zaklepali in odklepali avtomobile. Celo zagnali motor vozila.

Volkswagen, BMW, Hyundai, Apple, Samsung in LG so razvili nove rešitve in protokole, ki bodo omogočili, da bomo lahko avtomobile kar s pametnim telefonom odklepali, zaklepali, zaganjali motor vozila in počeli še marsikaj drugega. Vse bo varno.

Car Connectivity Consortium (CCC) je združenje podjetij, ki imajo povezave tako s pametnimi napravami kot tudi z avtomobili. CCC preverja tako pametne telefone kot tudi multimedijske naprave v vozilu. Med člani tega konzorcija so tudi Volkswagen, BMW, Hyundai, Apple, LG in Samsung, ki so sporočili, da imajo izdelan digitalni ključ (Digital Key Release 1.0), ki bo omogočil vozniku odklepanje in zaklepanje vozila in zagon motorja brez avtomobilskega ključa. 

Kraja vozila Iznajdljivi tatovi Avto Tatovi se vrnejo po popravljen avto

Standardizirana rešitev

Lastniki vozil znamke Tesla lahko že zdaj z določeno aplikacijo na pametnem telefonu počnejo prav to, vendar pa bo nov protokol pri CCC omogočil prvo standardizirano rešitev v avtomobilski industriji.

Pri CCC pravijo, da bo novi sistem zagotavljal "najsodobnejšo varnostno stopnjo za dostop do vozil." Tehnologija je produkt, ki se razlikuje od sedanjih brezžičnih vstopnih sistemov, ki so bili dokazano ranljivi za vdore s strani hekerjev in avtomobilskih tatov.

Avtomobilski ključi Slovenija Pozor! Tatovi uporabljajo tudi motilce zaklepanja!

V delu je že druga generacija digitalnega ključa pri katerem sodelujejo tudi drugi proizvajalci vozil, kot so Audi, General Motors in številni drugi. Pri Volkswagnu so dejali, da so od prvega dne naprej podpirali projekt, pri Audiju so prepričani, da je to temelj za vse prihajajoče inovativne sisteme, pri BMW pa zapisali, da bo to zagotovilo vrhunsko uporabniško izkušnjo.

BMW M3 E30 Ukraden! Avto Tatovi ukradli izjemen primerek BMW M3

Nova tehnologija nared v kratkem

Avtomobilski proizvajalci so že pred leti napovedali, da bodo šli klasični avtomobilski ključi v pozabo. Največja evropska zavarovalnica je napovedala, da bomo v naslednjih treh letih vrata avtomobilov odklepali drugače kot v zadnjih dveh desetletjih. Že več let zdaj ta zdaj oni proizvajalec najavlja možnost, da bi avtomobile lahko ne le nadzorovali, temveč celo zaganjali prek telefona. Čeprav se pri marsikomu poraja veliko vprašanj glede varnosti takšne tehnologije, pa tudi bančne aplikacije za telefone že dolgo niso več nobena posebnost.

Zimske gume Slovenija Tatovi z dobrim občutkom za čas ukradli 71 novih pnevmatik

Da bo pametni telefon služil kot avtomobilski ključ je znano že nekaj let, vendar pa je bila glavna prepreka do njegove uvedbe, varnost. Pri največji evropski zavarovalnici Allianz vedo, da je to neizpodbitno dejstvo, zato zdaj terjajo uvedbo enotnih varnostnih standardov, ki bodo podlaga za nadomestitev avtomobilskih ključev s pametnimi telefoni.

Pri Allianzu napovedujejo, da se bo tehnologija "virtualnih avtomobilskih ključev" med uporabniki novih avtomobilov razširila v naslednjih treh do petih letih. 

Komentarjev 2
  • NeAnonimni 10:04 28.junij 2018.

    Ne podpiram. Avto ni samo za po mestu in mora biti čim manj občutljiv na težave z elektroniko. Čudne trende nam vsiljujejo..

  • kapibara 08:55 28.junij 2018.

    Se spomnim, ko je Nemško podjetje ponosno ,predstavilo en svoj model, ki se je zaklepal-odklepal na prstni odtis lastnika, kao varna zadeva.. Pa so jih novinarji vprašal: Kaj, a mislite da lopovi ne bodo kar prst odrezal.....