Avto
20 ogledov

Zdaj je pravi čas za najem

V Sloveniji ima več kot 70 odstotkov avtodomov spalni nadstrešek, v Franciji in Žurnal24 main
Če razmišljate o najemu avtodoma v najbolj zaželenih poletnih terminih, ne odlašajte z odločitvijo, saj je zdaj izbira še velika, cene pa ugodne.
 

Kljub krizi rast prodaje

Rast prodaje avtodomov v zadnjih dveh letih v Sloveniji je znašala 80 odstotkov. Lani pa je rast kljub svetovni finančni krizi znašala med 15 in 20 odstotki. Najbolje prodajan avtodom pri nas je Adria Coral A 660 SP, ki stane okoli 55 tisoč evrov, odvisno od opreme.

Dopustovanje z avtodomom je pri nas v občutnem porastu. Večina dopustnikov, ki razmišlja o tem dejavnem načinu preživljanja dopusta, to odločitev sprejme že veliko pred nastopom poletne turistične sezone.

"Termin v visoki sezoni (od prvomajskih do jesenskih počitnic) boste morali rezervirati (in plačati akontacijo) vsaj štiri mesece vnaprej, izplača pa se povprašati po tako imenovanih last minute najemih, ki so lahko cenejši tudi do 30 odstotkov," pravi Miha Jezovšek iz revije Avto-Dom . Pravi čas za odločitev je zdaj, saj se največ dopustnikov za najem odloči takoj po novem letu. "Res je, da je izbira v teh mesecih še zelo velika in da najbolj zaželeni termini kaj hitro poidejo. Je pa tudi res, da je izbira tudi v kasnejših mesecih dovolj bogata, da lahko stranka dobi to, kar si želi," še pravi Jezovšek.


Avtodom vrnite čist, sicer vam ponudnik lahko zaračuna tudi čiščenje. © iStockphoto

 

 

Dejstva

Povprečna cena novega prodanega avtodoma v EU znaša 54.000 evrov, V Sloveniji pa je ta za okoli 15 odstotkov manjša.

Na leto se pri nas registrira 500 avtodomov, od tega 400 novih.

Priporoča se hitrost do 120 km/h, najboljša vožnja je od 90 do 100 km/h. Upoštevajte nevarnost bočnega vetra in maso vozila pri nenadnem zaviranju ter se izogibajte ozkih ulic.

Cene najemov se gibljejo od 80 do 130 evrov na dan, cene modelov višjega razreda pa so lahko tudi 100 in več odstotkov višje. Pri slovenskih ponudnikih prevladujejo avtodomi s spalnim nadstreškom. Povprečna starost vozil je tri leta, pri zasebnikih pa je ta številka nekoliko višja. V znesek najema je navadno zajetih tudi 300 prevoženih kilometrov, presežek kilometrov pa se plača po ceniku. V večini primerov je ob najemu avtodoma treba deponirati varščino od približno 600 do tisoč evrov, odvisno od vrednosti vozila. Pred najemom se velja pozanimati tudi, kakšni so stroški dodatne kilometrine in morebitnih penalov za poškodbo avtodoma ali prepozno vrnitev. Ponudniki avtodomov omogočajo prevzem in vrnitev avtodoma v vašem kraju, ki sta (do oddaljenosti 150 km) ponekod brezplačna, če najem traja teden ali več in odvisno od sezone. Sicer stane dostava okoli 50 evrov.

Kriza močno načela trg
Številni trgi so v preteklem letu zabeležili občutno negativen trend prodaje, medtem ko je bila prodaja še pred enim letom na najrazvitejših trgih med 0- in 10-odstotna. "Recesijski vplivi na slovenski trg vplivajo z zamikom in tudi na drugačen način. Ker je slovenski trg mlad in ima še velik razvojni potencial, so ti vplivi blažji, posledično pa zaradi tega ne pričakujemo tolikšnega padca prodaje kot v tujini. Prvi dejanski pokazatelj vpliva recesije bo prvo trimesečje letošnjega leta," pravi Primož Longyka , urednik revije Avto-Dom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.