Avto
71190 ogledov

Zdaj je uradno: Prepovedali bodo vozila na bencin in dizel

avto izpuh
1/3
Evropski parlament je potrdil prepoved prodaje avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil z bencinskim ali dizelskim motorjem od leta 2035, s čimer je odpravljena še zadnja ovira v zakonodajnem postopku. Vmesna cilja do leta 2030 sta zmanjšanje izpustov avtomobilov za 55 odstotkov in lahkih gospodarskih vozil za 50 odstotkov.

Uredba, ki so jo evropski poslanci danes potrdili s 340 glasovi za in 279 proti, med drugim vključuje tudi metodologijo za ocenjevanje in poročanje o izpustih ogljikovega dioksida v celotnem življenjskem ciklu avtomobilov in lahkih gospodarskih vozil, ki se prodajajo na trgu EU. Najpozneje do leta 2025 jo bo pripravila komisija, po potrebi skupaj z zakonodajnimi predlogi, so zapisali na spletnih straneh parlamenta.

Do decembra 2026 bo komisija spremljala tudi vrzel med mejnimi vrednostmi izpustov ter podatki o dejanski porabi goriva in energije, poročala o metodologiji za prilagajanje specifičnih izpustov ogljikovega dioksida ter predlagala primerne nadaljnje ukrepe.

Uredba prav tako predvideva možnost izjem za manjše proizvajalce, a le v prehodnem obdobju do leta 2035. Kriterij je največ 10.000 avtomobilov ali največ 22.000 lahkih gospodarskih vozil v koledarskem letu. Proizvajalci, ki na leto proizvedejo manj kot 1000 novih vozil, bodo iz uredbe izvzeti.

Evropska komisija bo od konca leta 2025 vsaki dve leti objavila tudi poročilo o napredku v smeri cestne mobilnosti brez škodljivih izpustov.

Razno 28.10.12, izpusni plin, izpuh, dim, avto, foto: shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Kot je na seji parlamenta poudaril poročevalec Jan Huitema (Renew), uredba spodbuja proizvodnjo brezemisijskih in nizkoemisijskih vozil. "Določa tudi ambiciozno prenovo ciljev do leta 2030 in cilj ničelnih izpustov do leta 2035, kar je ključnega pomena, če želimo do leta 2050 doseči podnebno nevtralnost," je izpostavil.

Cilji za avtomobilsko industrijo bodo po njegovih besedah tako jasnejši, spodbudili pa bodo tudi inovacije in naložbe za proizvajalce avtomobilov. "Nakup in vožnja brezemisijskih avtomobilov bosta za potrošnike cenovno ugodnejša, hitreje pa se bo razvil tudi trg prodaje rabljenih vozil. Trajnostna vožnja bo tako dostopna vsem," je dodal evropski poslanec.

Kritiki uredbe opozarjajo, da industrija še ni pripravljena na tako dramatičen ukrep, zato je ogroženih več sto tisoč delovnih mest. Proti je glasovala tudi Romana Tomc (SDS/EPP). Kot je zapisala na Twitterju, verjame v čisto prihodnost, "a s tem ciljem hranimo le globaliste, ki prek raznih nevladnih organizacij potiskajo EU v propad". Objavo z razlogi za nasprotovanje uredbi je na Twitterju delila tudi Ljudmila Novak (NSi/EPP).

Izpuh izpušna cev | Avtor: Epa Epa

Z diametralno nasprotnim stališčem, kot so ga sprejeli evropski poslanci, je svoj lonček pristavil tudi nekdanji notrani minister Aleš Hojs. "Kupujte diesel vozila zadnjih generacij in boste največ naredili za okolje," je zapisal.

Evropska komisija je ukrep predlagala julija 2021 v okviru svežnja Pripravljeni na 55. Kot glavni razlog so v komisiji navedli zmanjšanje izpustov škodljivih plinov. Uredbo mora zdaj potrditi še Svet EU, nato bo objavljena v uradnem listu EU.

Komentarjev 59
  • anica00 11:58 16.februar 2023.

    Še vedno se proizvajajo avtomobili na bencinski in dizelski pogon. Ali to pomeni, da čez 12 let bodo vsi tisti avti za na odpad?

  • Skias 10:54 16.februar 2023.

    2035 no naj se pripravijo saj bodo takrat če ne bo cena pre visoka prodali rekordno število novih avtomobilov na notranje izgorevanje. Ne pozabite tudi na to, da če avto pokriva kriterije je lahko še ne vem kako star saj ...prikaži več s tem niso nič kaj dosti spremenili za vozila, ki so trenutno v prometu. Aja pa naj omejijo navzdol svoje plače in privilegije!

  • bobubob 08:33 15.februar 2023.

    Ne le bruseljska kamarila, cela EU pospešeno gnije, 'cepljenje' je le še pospešilo procese mentalne in fizične degeneracije. Naj čimprej sprejmejo še npr. ukrep, s katerim se uzakonja čipiranje divjerodnih kobilic, saj mora biti tudi ta izvor novodobne hrane sledljiv..in ...prikaži večn seveda predvidijo vsaj teden dni za tiskanje evrov, namenjenih financiranju informatizacije te evidence. Pa, seveda, novega komisarja in po članicah še nova ministrstva, namenjena nazdoru štetja kobilic, črvov ipd.