Avto
2329 ogledov

Že čez pet let konec klasičnih motorjev?

Emisije Andrej Leban
Z letom 2025 in novim standardom euro 7 morda že prihaja zaton avtomobilov na fosilna goriva v EU.

Evropska komisija bo konec prihodnjega leta objavila naslednjo generacijo okoljskega standarda Euro 7 za avtomobile in lahka gospodarska vozila. V veljavo naj bi stopila leta 2025, poroča Automobilwoche. 

Za zdaj ni še nobenih uradnih odločitev glede obsega, mejnih vrednosti izpustov in časovnih rokov. Je pa konec tedna vplivna nemška avtomobilska industrija na podlagi pisanja nemških medijev skočila v zrak in opozorila, da bi lahko že z letom 2025 prišlo do prenehanje proizvodnje avtov na termični pogon. 

Bild am Sonntag je namreč v nedeljo poročal o študiji, ki naj bi služila kot podlaga za euro 7 in ki naj bi v nekaterih primerih predlagala bistveno strožja pravila od emisijskega standarda euro 6. Za klasične termične motorje bi bile nove vrednosti praktično nedosegljive. 

V Bruslju trdijo, da v tem trenutku glede novih vrednosti izpustov ni še nič določenega. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, bodo najprej ovrednotili rezultate nedavne raziskave, v prvi polovici prihodnjega leta pa bodo znani rezultati, ki bodo služili za nove regulative. Pričakovati je, da si bodo prizadevali v prihodnjem standardu omejiti količino zdravju škodljivih plinov, kot so dušikovi oksidi, nižje mejne vrednosti pa se gotovo obetajo tudi za izpuste toplogrednega CO2. 

Prav danes se bodo na temo prihodnosti nemške avtoindustrije njeni vrhovni šefi pogovarjali s kanclerko Angelo Merkel, ki je trenutno tudi predsedujoča Evropskemu svetu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • mph 11:02 17.november 2020.

    Ha ha ha ... dober vic ... :-)

  • damir55 10:40 17.november 2020.

    Za boljši percepcijo...fosilna goriva obvladujejo kapitalisti, elektriko pa globalisti, katerih cilj je svetovni reset...CV19 je šele začetek...

  • sam1 10:30 17.november 2020.

    "Strokovnjakinja " Merklova bo pa dala žegen na to misijo nemogoče.....