Avto
1724 ogledov

Ženska iz Savdske Arabije za krmilom dirkalnika F1

Youtube
Pretekli teden je bil v Savdski Arabiji zgodovinski trenutek, saj lahko ženske tam končno po več desetletjih spet vozijo avtomobile. A zgodilo se je še nekaj.

Spremembo zakona v konservativni arabski državi je na poseben način proslavila savdska predstavnica v motošportu Aseel Al-Hamad. Za krmilom dirkalnika F1 Lotus Renault je v sklopu Velike nagrade Francije prepeljala stezo in na ta način podprla vse ženske v Savdski Arabiji, ki so bile do zdaj žrtve diskriminatornega zakona. Zanimivo je to, da je prav s tem dirkalnikom Kimi Räikkönen slavil zmago leta 2012 na veliki nagradi v Abu Dhabiju.

"Verjamem, da slavimo novo obdobje, ko bodo lahko ženske enakopravno sodelovale v prometu. To jim bo olajšalo tudi možnost, da se bodo lažje ukvarjale z motošportom. Veselilo bi me, da bi več žensk sedlo za volan dirkalnikov. To bi bil moj največji uspeh," je dejala Aseel Al-Hamad.

Ženske za volan v monarhiji desetletja niso smele sesti zaradi stroge interpretacije islama s strani konservativnih klerikov, po kateri ženske niso bile dovolj inteligentne za vožnjo, prav tako pa naj bi vožnja lahko vodila v promiskuiteto.

Odprava prepovedi vožnje avtomobila za ženske je del velikega reformnega procesa, ki ga je zagnal savdski prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman. Ukrep bi lahko po pričakovanjih mnogih pomenil začetek nove dobe družbene mobilnosti. Gre za ključen korak za svobodno gibanje žensk, ki v z nafto bogati monarhiji živijo v patriarhatu. Za številne bo vozniško dovoljenje pomenilo osvoboditev od zasebnih voznikov ali moških sorodnikov, pomeni pa tudi velike prihranke v družinskih proračunih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.