Avto
102 ogledov

Zimska dejstva: Neustrezna tekočina za pranje šip

Tekočina za pranje stekel Profimedias
Če vam je v posodi sistema za pranje vetrobranskega stekla ostala poletna tekočina, jo čim hitreje zamenjajte z zimsko, saj lahko zmrzne in poškoduje čistilni sistem.

Njegova zamenjava je lahko namreč zelo draga. Nekateri vozniki v posodo nalivajo tudi neustrezno tekočino. Med bolj priljubljenimi »domačimi« recepti je razredčeni alkohol. Ta sicer v sistemu ne bo zmrznil, a le do trenutka, ko ga razpršimo po vetrobranskem steklu. Tedaj lahko hitro zmrzne in na površini ustvari neprosojno plast ledu.

Dodatki v tekočini za pranje šip namreč preprečujejo, da bi tekočina zmrznila na površini vetrobranskega stekla, kjer so temperature zaradi vetra lahko nižje kot sicer v okolici. Pozorni bodite tudi na pravilno razmerje med vodo in tekočino. Preveč razredčena tekočina lahko prehitro zamrzne, premalo razredčena pa ima slabše čistilne lastnosti in bolj obremenjuje okolje.

Led in sneg na avtomobilu Vožnja z avtomobilom, ki je odet v led ali sneg, ni dovoljena, je pa tudi nevarna, zato pred vožnjo vedno očistite avtomobil. Čisti morajo biti vsaj vetrobransko steklo in prednji bočni šipi, z avtomobila pa morate odstraniti tudi sneg, četudi ne ovira vašega razgleda. Med vožnjo lahko namreč tega odnese z avtomobila, kar je nevarno za druge udeležence v prometu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.