Avto
1675 ogledov

Zimska dejstva: Sušenje šip le z gretjem

Klimatska naprava Gregor Prebil
Če ima vaš avtomobil klimatsko napravo, jo vključite tudi pozimi. Če je namreč dalj časa izključena, se lahko v njej naberejo vlaga, plesni in bakterije, ki povzročajo neprijetne zatohle vonjave.

Med delovanjem klimatske naprave se tudi mažejo tesnila in gibljivi deli, kar zmanjša nevarnost okvar. Suhi zrak iz klimatske naprave poleg tega hitro osuši zarošene šipe.

Slaba stran delovanja klimatske naprave je, da lahko kondenzirana voda zmrzne in poškoduje cevi, vendar je večina sodobnih klimatskih naprav opremljena s tipalom temperature, ki pri petih stopinjah pod Celzijevo ničlo izključi kompresor. Na ta pojav morajo torej biti pozorni le vozniki starejših avtomobilov.

Na zarošene šipe se običajno odzovemo tako , da gretje nastavimo na maksimalno temperaturo in pihanje, šobe pa usmerimo na šipe. To je sicer prav, vendar pa ne deluje, če je sistem nastavljen na kroženje notranjega zraka. V tem primeru namreč po kabini kroži tudi notranja vlaga. Zunanji zrak je namreč praviloma bolj suh in lahko kabini odvzame več vlage. V močno ohlajeni kabini na šipah poleg tega zmrzuje tudi naša sapa. Po vstopu v avtomobil je zato dobro malce odpreti šipe, da lahko vlaga pobegne iz kabine, vključite pa lahko tudi klimatsko napravo, ki bo pomagala s pihanjem suhega zraka. Da bi v avtomobil vnesli čim manj vode, z oblačil in čevljev koliko je le mogoče odstranite sneg in vodo. Pomaga tudi redno čiščenje notranje strani šip, saj se bodo čiste šipe laže spopadale z vlago.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.