Avto
2098 ogledov

Zoperstavite se zimi na cesti

Zima na cesti vožnja sneg Profimedia
Zima je že pokazala zobe, poleg hladnega vremena so se vozniki v zadnjih dneh na marsikateri cesti že soočili tudi s snegom ali celo poledico.

Zdaj je skrajni čas, da avto primerno pripravite za tako zahtevne razmere. Upoštevajte, da se lahko v naslednjih mesecih hitro znajdete v situaciji, ko boste morali zaradi nepredvidenih dogodkov v stoječem avtu preživeti tudi po več ur.

Vestni vozniki so to storili že pred časom, a ni napak ponoviti nekaj osnovnih nasvetov glede priprave avta na resno zimo. 

Kratek povzetek priprave vozila na zimo v naslednji povezavi.

Obutev

Z nizkimi temperaturami, snegom in ledom se lahko učinkovito spopadajo le namenske zimske pnevmatike z dovolj globokim profilom (zakonsko najmanj 3 mm, za dejansko učinkovitost pa vsaj 5 mm). Imeti morajo oznaki M+S in snežinko. Redno preverjajte njihovo ohranjenost. Če redno vozite čez zasnežene klance, doma povadite nameščanje snežnih verig.

Veliko voznikov ima nameščene celoletne pnevmatike, ki naj bi bile prilagojene tudi za vožnjo pozimi. A morajo se zavedati, da je takšna pnevmatika na zasneženi ali celo poledeneli cesti bistveno manj učinkovita od prave zimske. Zato naj se do takrat, ko zimske službe očistijo cesto, raje ne odpravljajo na pot. To seveda še toliko bolj velja za voznike na letnih pnevmatikah. Ali sploh znajo namestiti verige?

Poledica Vožnja Avto 5 zlatih pravil, da vam zima ne pride do živega

Tekočina za pranje stekel | Avtor: Profimedias Profimedias

Tekočine

Poskrbite, da je tekočina za pranje stekel primerna za nizke temperature. Razmerje med koncentratom in vodo mora biti takšno, da bo tekočina zdržala vsaj -20 stopinj Celzija. Ob tem upoštevajte, da je dejanska temperatura tik nad s snegom pokritimi tlemi ali pa med vožnjo zaradi učinka vetra občutno nižja kot pa tista, ki jo kaže zaslon vašega mobitela. 

Ta letni čas je pravšnji za menjavo olja. To naj bo primerno za delovanje v nižjih temperaturnih pogojih. Sveže "zimsko" olje bo avtomobilu pomagalo, da bo zjutraj lažje vžgal in se hitreje ogrel. Vozniki z dizelskimi motorji morajo imeti v rezervoarjih zimski dizel, ki je odporen proti kristalizaciji parafina.

Rezervoar naj bo vedno vsaj polovično poln, podobno velja za pogonsko baterijo električnega avta.

VIDEO: Kako voziti pozimi

Energija

Z nižjimi temperaturami eksponentno upada moč akumulatorja za zagon vozila. Tisti, ki so že na koncu življenjske dobe, bodo odpovedali v najslabšem mogočem trenutku – na ledeno mrzlo zimsko jutro. Ne odlašajte z menjavo. Če niste prepričani o stanju akumulatorja, naj ga z namensko opremo preverijo v mehanični delavnici. 

Brisalci led zima | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Vidnost

Metlice brisalcev so pozimi pod velikim stresom. Bistveno jim boste podaljšali življenjsko dobo, če boste zamrznjeno steklo vedno najprej očistili z namenskim strgalom za led. Redno preverjajte delovanje vseh svetil, tudi zavornih.

Pred vožnjo v sneženju je treba očistiti luči. Vozniki novejših avtomobilov z LED žarometi se morajo zavedati, da ti oddajajo le malo toplote in zato ne morejo sproti topiti snežne brozge in ledu tako, kot to zmorejo halogenski in tudi ksenon žarometi.

Obvezna neobvezna oprema

V avtu je pozimi zelo priporočljivo imeti naslednje predmete:

  • manjšo lopato,
  • vlečno vrv,
  • sprej proti zmrzovanju stekel in ključavnic,
  • strgalo za led in metlico za sneg.

Imejte vedno s seboj v avtu tudi:

  • svetilko,
  • dodatno kapo, rokavice in odejo,
  • kakšen prigrizek, recimo tablico čokolade,
  • kabel za telefon, še bolje polnilno baterijo.

Nikoli ne veste! Seveda naj bo vedno pri roki tudi odsevni jopič.

In še …

Skrbite za suho notranjost avta. V nasprotnem se vam bodo stekla rosila ali celo od znotraj zamrznila, kar je zaradi zmanjšane vidnosti iz vozila zelo nevarno.

Tudi pozimi uporabljajte klimatsko napravo, saj ta suši zrak, pa še ohranja mazanje svojih sestavnih delov in preprečuje nalaganje bakterij. Če je bil vnos snega ali vode prevelik, odstranite in osušite mokre predpražnike in ostale premične stvari ter pokrite mokre dele notranjosti s časopisnim papirjem. Nekateri za boj z vlago uporabljajo riž ali mačji pesek ter druge pripomočke, ki nase navlečejo vlago. 

Ne pozabite na nego tesnil iz gume okoli vratnih okvirjev. Očistite jih umazanije in premažite s sredstvom, ki bo preprečevalo, da v temperaturah pod ničlo primrznejo na vrata, saj se bodo pri odpiranju poškodovala. Primeren je na primer silikonski sprej.

AVP | Avtor: AVP AVP
AVP | Avtor: AVP AVP

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.