Avto
13 ogledov

Žurnal24 za vas na salonu v Ženevi

ženeva salon Avtosalon Ženeva
Ob Ženevskem jezeru se danes z novinarskimi dnevi pričenja že 82. salon avtomobilov. Čeprav ne slovi kot največji, je po pomenu v samem svetovnem vrhu. Žurnal24 iz salona poroča v živo.

Ob misli na avtomobile Švica ravno ni država, na katero bi pomislili. Švicarji niti ne proizvajajo avtomobilov za množice, a je vsa avtomobilska industrija v državi sira vsaj enkrat na leto skoncentirana že od leta 1905.

Ženeva je sicer manjša od salonov v Detroitu, Parizu ali Frankfurtu, velja pa za najlepši in obiskovalcem prijazen salon. Še posebej znan je po konceptih prihodnosti, kar potrjuje tudi letošnji slogan "Popeljite se v prihodnost".

Trideset največjih svetovnih proizvajalcev vozil letos razkriva 180 svetovnih in evropskih avtomobilskih premier, prvič v zgodovini je bil v Ženevi razglašen najboljši avtomobil leta. To je postal dvojec opel ampera/chevrolet volt.

Nekatere premiere bodona se na ceste zapeljejo že po koncu ženevskega avtosalona. Mercedes-Benz stavi na razred A, Chevrolet bo razkril karavansko različico cruza, Fiatov adut bo model 500 L, v Ženevi pa ga bo predstavil srbski premier Boris Tadić, saj ga Fiat izdeluje v Kragujevcu v Srbiji, kjer so včasih izdelovali modele Zastava.

Ford predstavlja najmanjši model iz družine max, B-max, ki zaradi lažjega vstopanja na prva sedeža in zadnjo klop nima več B stebrička. Med vroče novosti uvrščamo novo generacijo kie cee'd, karavanski hyundai i30, Toyota še naprej stavi na hibride. Japonci so končno pripravili hibridni model nižjega razreda yaris, ki kombinira novi 1,5-litrski bencinski motor in manjši elektromotor. Skupna moč je 73 kilovatov, povprečna poraba 3,8 litra na 100 prevoženih kilometrov.

Audi predstavlja novo generacijo modela A3, Opel terensko corso, ki so jo poimenovali mokka, Dacia pa se se z lodgyjem podaja v družinski segment enoprostorcev, ki bo postregel z ugodno ceno. Povsem nov segment odkrivajo tudi pri Citroënu, ki predstavlja C4 aircross, kompaktno terensko vozilo, ki k nam prihaja jeseni. Peugeot vse stavi na vročo pomladno novost – mestni 208, volvo pa na V40, ki predstavlja vročo novost na področju varnosti pešcev, saj ima serijsko zračno blazino pod motornim pokrovom.

Ljubitelji športnih vozil si lahko ogledajo najhitrejši serijski ferrari F12berlinetta, BMW predstavlja vrhunec svoje tehnologije z modelom M6, na ogled bosta prvič tudi bugatti veyron grand sport vitesse in porsche boxster.

Prikrajšani niso niti tisti, ki jih zanima, kaj bo na ceste zapeljajo v bližnji prihodnosti. Med zanimivejšimi koncepti so infiniti emerg-E, range rover evoque kabriolet in limuzinska mazda takeri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.