Pod streho > Varčna hiša
25031 ogledov

Tako do pol nižjih stroškov ogrevanja v starejši hiši

Toplotna črpalka Bojan Žnidaršič / Nep.vitra
Energijska sanacija stare hiše je nujna, če želimo zmanjšati stroške za ogrevanje. Večina si ne more privoščiti izvedbe vseh ukrepov naenkrat, zato se jih lotijo postopoma in ne nujno v takšnem vrstnem redu, kot priporoča stroka.

Za ogrevalne toplotne črpalke je sprva veljalo, da jih je smotrno vgraditi le v dobro toplotno izolirane hiše, a veliko primerov dobre prakse dokazuje, da se stroški za ogrevanje občutno zmanjšajo, tudi če so vgrajene v hiše z nezadostno toplotno izolacijo. Zdaj že skoraj 30 let stara hiša na Notranjskem je imela pred devetimi leti, ko se je njen lastnik lotil energijske sanacije, na zunanjih zidovih le devet centimetrov debel toplotnoizolativni ovoj, tako imenovani sendvič s petimi centimetri toplotne izolacije. Ko se je hiša gradila, je bilo to pravo razkošje, v primerjavi s standardi sodobne gradnje pa je to zelo malo. 

Toplotna črpalka Ogrevanje Pod streho Toplotna črpalka v starejši hiši. Da ali ne?

Ogrevanje 150 kvadratnih metrov velike hiše v dveh etažah je bilo vse prej kot poceni. Na sezono so porabili od 2000 do 2500 litrov kurilnega olja in kubični meter drv, ki so jih kurili v štedilniku na drva. Ta je bil pozimi tudi dodaten vir ogrevanja. 

Toplotna črpalka | Avtor: Bojan Žnidaršič / Nep.vitra Bojan Žnidaršič / Nep.vitra
Najprej sanitarna toplotna črpalka

Če bi upošteval vrstni red ukrepov, kot jih priporoča stroka, bi moral lastnik najprej zamenjati okna, izdatno toplotno izolirati hišo in šele nato posodobiti ali zamenjati ogrevalni sistem. Odločil se je drugače in se ukrepov lotil z drugega konca. Stroški so se kljub temu zmanjševali, le da nekoliko počasneje, kar je razumljivo.

Prvi ukrep je sicer izvedel že pred več kot dvajsetimi leti, ko je vgradil 300-litrsko sanitarno toplotno črpalko, s čimer se je poraba kurilnega olja zmanjšala za približno 500 litrov. Naložba ga je stala okrog 1000 evrov, zanjo je dobil subvencijo Eko sklada, katere višina je zadostovala za pokritje stroškov montaže v kleti. Ta prej ni bila najbolj uporabna za shranjevanje ozimnice, saj je bilo v njej zaradi treh hladilnikov in zamrzovalne skrinje pretoplo. Po vgradnji sanitarne toplotne črpalke je bilo v njej tudi poleti prijetno hladno.

Nov ogrevalni sistem pred novimi okni 

Dobra izkušnja s sanitarno toplotno črpalko (mimogrede, v vseh teh letih je delovala brezhibno) ga je prepričala, da je pred leti zamenjal ogrevalni sistem, čeprav hiša še ni bila dodatno toplotno izolirana, prav tako ne streha oziroma podstrešje, tudi okna so bila še »ta prva«. Seveda je nekoliko tehtal glede vrstnega reda ukrepov, saj je vedel, da bo učinek zamenjave ogrevalnega sistema manjši, a svoje odločitve ne obžaluje. 

Oljni kotel sicer še vedno stoji v kurilnici, a »miruje« vse odkar je lastnik na obstoječi radiatorski sistem priključil ogrevalno toplotno črpalko zrak/voda z močjo 14 kW, zunanjo enoto je postavil na zadnjo stran hiše, notranjo enoto pa so namestili tik pod strop kleti. Strošek za celotno naložbo, torej za toplotno črpalko, njeno montažo in 140-litrski zalogovnik, ni bil ravno majhen, naš sogovornik je za vse skupaj odštel okrog 10.000 evrov.

Toplotna črpalka | Avtor: Bojan Žnidaršič / Nep.vitra Bojan Žnidaršič / Nep.vitra
Letni strošek za elektriko je bil od 1000 do 1500 evrov, torej precej manj, kot ga je prej stalo ogrevanje s kurilnim oljem, pri čemer ogrevalna toplotna črpalka poskrbi tudi za toplo sanitarno vodo. Če k temu dodamo še udobje, ki ga nudi ogrevanje s toplotno črpalko, njeno brezhibno delovanje in dejstvo, da z njo ni nobenega dela (poskrbeti je treba le za redni letni servis), je jasno, zakaj naš sogovornik svoje odločitve ne obžaluje. 

Z zamenjavo oken in toplotno izolacijo do še nižjih stroškov

Potem je zamenjal še vsa okna, streho in dodatno izoliral strop proti hladni podstrehi. Z izvedenimi ukrepi se je poraba elektrike dodatno zmanjšala, tako da je letni strošek zanjo zdaj le še približno 800 evrov.

Toplotna črpalka | Avtor: Bojan Žnidaršič / Nep.vitra Bojan Žnidaršič / Nep.vitra

K manjšim stroškom za ogrevanje veliko pripomoreta tudi ustrezna lega in orientacija hiše, saj je hiša večji del dneva skoraj v celoti osončena.

Toplotna črpalka Stroški Pod streho Ponudniki so za toplotno črpalko, energetski svetovalec za zemeljski plin

Več o gradnji, obnovi in energiji najdete tukaj.

Komentarjev 11
  • stromar 20:24 27.februar 2020.

    Jaz že 20 let toplotna, prej kurilec in prihranek preko 60k eur. Se je pravilno odločil, samo še MSE na streho in 15 eur mesečno za vso elektriko doma, ogrevanje hiše, nato še BEV.

  • 4krogci 18:18 27.februar 2020.

    In vložek je kdo vračunal? Pa še če pogledamo malo širše...hiša stara 30 let...lastnik jo je najbl zgoda sezidal pri svojih 25letih..ma dejmo za sigurno da je bil star 30 ko se je vselil...sepravi ima sedaj okoli 60let...ma tudi če ...prikaži več šlo vse gladko jih ma okoli 50let...glede na to da je hisa na notranjskem, kjer je onesnazenost zraka kr konkretna je lastnikova zivljenska doba se cca 20 let...sedaj se pa vprasajmo...je visina zacetne investicije in racuni za ogrevanje res povrnjeni v teh 20 letih?

  • TistoPravo 17:15 27.februar 2020.

    Verjetno ne morete prodajat logiko, da boš prihranil če voziš avto z xy litri porabe več...kot če imaš isti avto več parkiran. Ali da se odločiš za avto z nižjo porabo, a tudi tukaj imaš lahko več dodatnih stroškov pri ...prikaži več investiciji ob menjavi lahko, kot če bi celo kak kilometer z starim bolj požrešnim avtom naredu. Hiša, stanovanje, vsak zaprt prostor rabi določeno število kilovatov kateregakoli energenta, da je primerno konstantno ogreto in v idealni vrednosti vlage..in vpliv zunanjega zraka...