E-Life
161 ogledov

5G postavlja nove mejnike v spremljanju športnih dogodkov

komentator komentiranje šport
1/2
Profimedia
Navijači so strastni ljudje in ne glede na to, ali svoje junake vzpodbujajo v živo ali iz kavča, od športnih dogodkov pričakujejo nepozaben spektakel. Napredne tehnologije s prihodom nove generacije mobilnih omrežij 5G brez dvoma prinašajo takšne bogate športne izkušnje, ki bodo gledalce še bolj približale akciji ter s tem povzročile ogromne premike v navijaški kulturi.

»Usodnih« 19 tisočink sekunde  

 Tisočinka sekunde se zdi zelo malo. To je ravno toliko, kot traja udar strele. Kakšna bi bila potem razlika med eno in dvajsetimi tisočinkami? Izkaže se, da teh 19 milisekund lahko pomeni ogromno. Tudi razliko med zmago in porazom v finalu svetovnega nogometnega prvenstva. V to so se lahko prepričali igralci francoskega Paris Saint-Germaina, ko so preizkusili prednosti praktično nične zakasnitve pete generacije mobilnih omrežij ob uporabi očal za navidezno resničnost (VR) na prestižnem stadionu Parc des Princes. Bo 19 tisočink naredilo razliko med vrhunsko podajo in zgrešeno žogo? Ali poskrbelo za odločilni zmagovalni gol oziroma fantastično reševanje mreže?

Vse to je 5G  

Z omrežjem pete generacije mobilne tehnologije in prenosa podatkov vstopamo v obdobje gigabitov. Kar je pravzaprav logično nadaljevanje omrežij, pri katerih smo govorili o kilobitih in megabitih. V primerjavi z obstoječimi mobilnimi omrežji 5G prinaša veliko večje hitrosti prenosa podatkov v obe smeri (od ter do uporabnika) in že zdaj lahko trdimo, da bo novo omrežje 10-krat hitrejše od LTE/4G, ki ga trenutno uporabljamo.  

 

Za dosedanje generacije mobilne telefonije je veljalo, da so bile hitrosti prenosa podatkov v praksi prav tako odvisne od števila uporabnikov, ki so sočasno obremenili isto bazno postajo, a pri 5G tudi to ne bo več ozko grlo. Gostota uporabnikov na določenem območju bo namreč lahko precej večja kot pri LTE/4G. Če slednje zmore prenesti približno 2000 povezanih naprav na kvadratni kilometer, jih bo 5G na enaki površini po napovedih tudi do milijon. 

In zakaj je pomembna majhna zakasnitev?  

Primer nogometašev Paris Saint-Germaina ob tem kaže, kako pomembna je nizka zakasnitev omrežja, še ena ključna lastnost 5G, čeprav gre za tako majhno odstopanje, kot je 19 tisočink sekunde. Trenutni odzivni čas LTE/4G je namreč približno 20 tisočink sekunde, kar je seveda hitro, če uporabniško izkušnjo primerjamo s tisto, ki se je spomnimo iz zgodnjih dni interneta, vendar je danes kljub vsemu premalo hitra. Približno polovico predstavlja zamuda na radijskem delu. Čas, da paketek podatkov »prispe« iz naprave do bazne postaje. Drugo polovico povzročijo »preskoki« med usmerjevalniki v hrbteničnem omrežju operaterja.  

In lahko smo potrpežljivi, ko traja nekaj trenutkov, da se spletno mesto naloži ali video shrani, toda kadar gre na primer za stroje ali avtomobile brez voznika, šteje vsak delček sekunde. Neverjetno majhna zakasnitev je ključna tudi za izvajanje drugih pomembnih funkcij, kot so natančna proizvodnja komponent reaktivnega motorja, visoka prometna varnost ali izboljšanje navijaške športne izkušnje. Pandemija covid-19 je s praznimi dvoranami, stadioni in dirkališči v zadnjem letu dodatno pospešila razvoj številnih novih digitalnih storitev, zaradi katerih športni navdušenci nismo bili prikrajšani za spremljanje tekem »v živo«, slednje pa se bodo zagotovo razvijale naprej ter postale trajne.  

Visoka pričakovanja 

Naraščanje števila virtualnih dogodkov pa hkrati dviguje lestvico kakovosti, saj občinstvo postaja vse bolj digitalno pismeno in spretno, zato tudi od športnih tekem pričakuje družaben, inovativen in privlačen dogodek. Vpogled v podatke v realnem času - na primer o tem, koliko časa in kako hitro igralec šprinta ali kakšna je statistika dosežkov priljubljenega moštva, po možnosti z uporabo razširjene resničnosti, ogled video poudarkov in hkrati objavljanje vsebin na družbenih omrežjih, je tako samo nekaj želja in pričakovanj, ki jih imajo današnji navijači.  

Kombinacija omrežij 5G, uporabe 360-stopinjskih kamer, razširjene resničnosti (AR) in navidezne resničnosti (VR) so tiste, ki bodo podpirale te popolnoma nove uporabniške izkušnje ob ogledu športnih dogodkov ter premikale meje mogočega, ko bodo gledalce, s povezovanjem senzorjev v žogah, golih in celo na igralcih, popeljale naravnost v središče igre, vse to kot rečeno - v realnem času z zelo nizko zakasnitvijo. Navijači pa se bodo lahko tudi sprehodili ob robu igrišča, si ogledali, kaj vidijo vratarji, ali se pridružili proslavljanju zmage v slačilnici, ne da bi pri tem zapustili domačo dnevno sobo.  

Družabni kar iz dnevne sobe 

Personalizirano prikazovanje športnih dogodkov in z njimi povezanih obogatenih vsebin iz zakulisja ter ponudba dodatnih produktov in storitev so samo nekatere od napovedanih sprememb, ki jih v šport prinaša razvoj omrežnih tehnologij 5G. Tudi trend povečanega »samotarskega« spremljanja tekem bi se lahko kaj kmalu obrnil in zaradi zmogljivosti 5G, razvoja navidezne resničnosti ter možnosti ustvarjanja »virtualnih klepetalnic«, bi si lahko s prijatelji in oboževalci istega kluba najljubše športne dogodke kar doma ponovno ogledali skupaj, kot bi bili dejansko tam. Ogledi na zahtevo bi tako postali veliko bolj družabni, kot so danes. Prav tako bo tehnologija naslednje generacije na stadionih zagotovila tako zmogljivo omrežje, da si bodo navijači visokokakovostne video vsebine lahko predvajali že na tekmi ter poglede s svojih sedežev delili z drugimi. Zato je hitro, zmogljivo in zanesljivo brezžično omrežje na stadionih in v športnih arenah vse vitalnejšega pomena. 

Najnovejša generacija mobilnih omrežij organizatorjem množičnih športnih prireditev torej prinaša marsikatero rešitev. Še več – v prihodnje bo omogočila razvoj povsem novih aplikacij ter obstoječe naredil učinkovitejše in tako spremenila celotno športno industrijo ter odprla široko paleto zabavnih možnosti. Pred nami so tako povsem novi načini spremljanja in ukvarjanja s športom.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.