E-Life
56 ogledov

5G prinaša internet, ki ga boste občutili

računalnik internet splet
1/6
Boštjan Tacol
Vsaka generacija mobilnih telekomunikacijskih tehnologij je hitrost prenosa podatkov dvignila v višje prestave. In čeprav je to tudi osnovni cilj pete generacije, ki želi zagotoviti kvantni preskok v kakovosti uporabniške izkušnje, je glavna razlika, ki le-to loči od prejšnjih, da bodo omrežja 5G zasnovana za uporabo s stroji, ne le z ljudmi.

Tehnologija mobilnih telefonov prve generacije, v Skandinaviji predstavljena leta 1981, je bila še analogna in je s hitrim pritiskom zagotavljala osnovni prenos podatkov le nekaj kilobitov na sekundo (Kbps). Za razliko od prve, pa so bila telefonska omrežja 2G GSM, ki so prišla leta 1991, že popolnoma digitalna in z napredkom smo dobili besedilna sporočila ter hitrost prenosa podatkov do 14,4 Kb / s, medtem ko je uvedba GPRS in EDGE, pogosto imenovana 2.5 G, hitrosti izboljšala na 40 do 170 Kbps. 

Tudi mreža 3G, ki je sledila leta 2001, je s 3 do 14,4 megabitov na sekundo (Mbps) znatno povečala hitrost prenosa podatkov in če k temu dodamo še kasnejše izboljšave, so hitrosti že dosegale med 40 do 300 Mbps ali več. Omrežja 4G, ki jih na osnovi LTE in LTE-A uporabljamo trenutno, pa ponujajo hitrosti, ki presegajo gigabit na sekundo (1 Gbps) in po isti krivulji napredka zato upravičeno pričakujemo, da bo 5G do leta 2025 zagotovil podoben preskok ter tako ponudil hitrosti z več gigabitmi, v katerih trenutno uživajo le tisti, ki imajo dostop do optičnega omrežja. 

Ženska na internetu | Avtor: Profimedias Profimedias

Zakaj je 5G drugačen? 

Toda peta generacija mobilnih tehnologij obljublja še veliko več kot le neverjetne hitrosti. Prinaša tudi veliko boljšo pokritost s signalom, manjše zakasnitve in takojšnjo odzivnost ter večjo zmogljivost. Kajti - čeprav je njen osnovni cilj zagotoviti kvantni preskok v kakovosti uporabniške izkušnje, je glavna razlika, ki novo generacijo loči od prejšnjih, da bodo omrežja 5G zasnovana za uporabo s stroji, ne le z ljudmi. 

Vse obsežnejši internet stvari bo namreč vključeval in med seboj povezoval vse več različnih vsakodnevnih predmetov, gospodinjskih aparatov, strojev in prenosnih ter nosljivih naprav, zasnovanih tako, da se povežejo z internetom. In nam tako posredujejo podatke iz senzorjev, tipal ali drugih v mrežo povezanih naprav, medtem ko bo prihodnja tehnologija mobilnega omrežja brezhibno podprla njihovo povezljivost, brez katere so te naprave praktično neuporabne. 

Resnična revolucionarna sprememba, ki prihaja s 5G, pa bo nastanek tako imenovanega taktilnega interneta, s katerim nam bo hipoma odzivna in zanesljiva omrežna povezljivost omogočala fizično, taktilno doživetje na daljavo. Kaj imamo v mislih? 

Predstavljajte si, da bi na območje Zahodne Afrike, kjer trpijo zaradi epidemije ebole, dostavili bolnišnično opremo, s pomočjo katere lahko zdaj bolnike na daljavo diagnosticirajo, zdravijo ali celo operirajo najboljši zdravniki in kirurgi po vsem svetu. Seveda takšne operacije niso novost in letos je minilo že okroglo desetletje od prve v Sloveniji, opravljene v UKC Celje, a bodo v prihodnjih letih na daljavo mogoči še veliko bolj neverjetni znanstveni medicinski podvigi in to ne le v najbolj razvitih območjih. 

Povezano strokovno znanje o zdravilih pri telediagnostiki in zdravljenju ter odziv kirurških inštrumentov v realnem času na gibe sto in več kilometrov oddaljenih izkušenih kirurgov, v povezavi z visoko tridimenzionalno natančnostjo in ločljivostjo najnovejših tehnologij, ki temeljijo na robotih, je tako prineslo in prinaša kakovostno izboljšanje za množico zdravstvenih intervencij. Poleg tega pa bo še učinkoviteje podpiralo invalidne ali starejše osebe s protezami oziroma ojačevalniki in spodbujevalniki moči različnih opešanih delov telesa ter jim s tem omogočilo večjo mobilnost in samostojno življenje v daljšem časovnem obdobju. 

računalnik najstnica splet internet | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Izobraževanje in vseživljenjsko učenje 

Povsem enako upravičeno lahko pričakujemo, da bo taktilni internet spodbudil številne inovacije na področjih inženiringa, avtomobilske industrije, prometa in logistike, javne uprave, pridobivanja energetskih virov in proizvodnje električne energije tudi iz alternativnih virov ter druge zahtevne panoge, ki se lahko trajnostno razvijajo le, če so napredne, preizkušene in uporabljene v realnem okolju. 

V našem življenju pa bo revolucionarno spremenil načine poučevanja, učenja in interakcije z okolico. Sodobne metode učenja, kot so e-učenje, mešano učenje in množični odprti spletni tečaji ter simulatorji gibanja bi se z interaktivnimi elementi, ki bi presegli trenutne preproste vgrajene teste ali igrive didaktične elemente, lahko izjemno namreč razširili. Zaradi zelo majhnih zamud pa bodo učitelji in učenci med seboj v neposredni interakciji, kar bo privedlo do popolnoma nove učne izkušnje, zlasti pri osvajanju fino motoričnih sposobnosti. 

A ker bo taktilni internet servisiral res kritične vidike družbe, bo moral biti izjemno zanesljiv, z največ sekundo izpada na leto, podpirati bo moral zelo nizke zakasnitve in imeti res kratke zamike, izmerjene v milisekundah. Ob tem pa seveda še neverjetno zmogljivost, ki bo omogočila, da veliko število naprav komunicira med seboj hkrati ter avtonomno, povezanih s tradicionalnim žičnim ali mobilnim internetom v internet stvari. Kar pomeni, da je pred nami internet popolnoma novih razsežnosti in zmogljivosti. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.