E-Life
299 ogledov

Bo postala tablica Matepad pro resen tekmec iPadom?

1/4
Ko se pogovarjamo o prenosljivi napravi, verjetno tablica ni prva izbira, ali pač? Pogosto prevlada praktičnost in tablice so postale nekakšen gospodinjski pripomoček, s tem da gospodinjstvom in njihovim posameznikom služijo v različnih vlogah. Ne menjamo jih tako pogosto kot mobilne telefone in niti ni nam prav pomembno, da imamo ravno zadnji najnovejši model. Po večini je to sekundarna ali celo terciarna naprava, za njen nakup pa je cena eden od glavnih faktorjev.

Dizajn, ki smo ga že videli

Da pri Huaweiu za inspiracijo pogledujejo v smeri Appla, je jasno že na prvi pogled. MatePad Pro namreč oblikovno precej spominja na najboljše iz jabolčne ponudbe, iPad Pro. Le da skuša iti še korak dlje, saj ima še ožje robove okoli zaslona. Sprednja kamera se nahaja v enem od kotov zaslona, kar je zanimiva izbira. Morda bi bilo bolj smiselno, če bi kamero skrili v črn rob okoli zaslona. Pa tudi slika na zaslonu bi bila čistejša.

Huaweijeva tablica se sicer v roke lepo usede. Ni pretežka in ni prelahka, tako da je tudi dolgotrajnejša uporaba prijetna, s kovinskim ohišjem in lepo zaobljenimi robovi pa deluje zelo premijsko. Pri uporabi nič ne škriplje in je, kot se za Huawei spodobi, izdelana vrhunsko. Ji pa manjka vtič za slušalke, kar danes niti ni več nenavadno.

Srce pod pokrovom

MatePad Pro je opremljen s procesorjem Kirin 990, torej enakim, kot ga najdemo pri njihovih 'brezguglnih' telefonih serije P40, šestimi gigabajtov delovnega pomnilnika in 128 gigabajti notranjega pomnilnika. V praksi vse dela tako kot mora, prehajanje med meniji je gladko, tudi grafično najzahtevnejše igre tečejo kot po olju, in niti več odprtih aplikacij hkrati jo ne opeša.

 | Avtor:

MatePad Pro se lahko pohvalili s kar štirimi zvočniki, dvema na spodnji in dvema na zgornji stranici, ki so jih uglasili pri mojstrih zvočne opreme, podjetju Harman Kardon, dodatno pa h kakovosti zvoka pripomore še Huaweieva tehnologija Histen 6.0. Zoprno je le, da v horizontalni postavitvi tablice zvočnike dostikrat prekrijete z roko in zadušite zvok. Sicer bi zvoku težko kaj očitali.

Prav posebno omembo si po mojem mnenju zasluži baterija. Ne le zaradi njene vzdržljivosti, ki je pri kapaciteti 7250 miliamper ur na pričakovano visoki ravni, ampak tudi zaradi izjemno hitrega polnjenja. S priloženim polnilcem moči 40 vatov jo od nič do 100 odstotkov napolnite v debeli uri in pol, ponuja pa tudi možnost brezžičnega polnjenja do moči 15 vatov in možnost povratnega brezžičnega polnjenja drugih naprav, ki podpirajo polnjenje prek standarda Qi.

Ozek zaslon, a ga zato zlahka prekrijete s prsti

Kar 90 odstotkov prednje ploskve tablice prekriva velik 10,8-palčni (27,43 cm) zaslon, kar je menda najvišje tovrstno razmerje med vsemi sodobnimi tablicami. Zaradi ozkih robov je skoraj nemogoče, da ne bi pri držanju s prsti vsaj malo prekrili slike, kar ni najbolj praktično. Gre pa pri tem pohvaliti Huaweievo programsko opremo za zaznavanje nenamernih dotikov, ki jih precej učinkovito ignorira.

 | Avtor:

Pri zaslonu sem sicer pogrešal uporabo novejših tehnologij, kot sta OLED, ki zagotavlja boljše kontrastno razmerje, in hitrejši 90-herčni nivo osveževanja slike, ki je še posebej dobrodošel pri bolj dinamičnih vsebinah, na primer dirkalnih igrah in akcijskih filmih. Zlasti ker gre za tablico najvišjega razreda.

Kamera, od Huaweia pričakujemo bolje

Fotografija ni ena ključnih lastnosti teh ploščatih naprav. Fotkanje s tablico je veliko boljo okorno, kot s telefonom. Pa vendarle tablice imajo kljukico pri fotoaparatu na seznamu ponujenih funkcij. MatePad Pro je opremljen z enim objektivom ločljivosti 13 MP in zaslonko širine f/1.8, kamera pa omogoča tudi digitalno povečavo. Pri dobri svetlobi bo naredila povsem zadovoljive fotografije, približevanje pa sliko precej popači

Googla ni, a z nekaj dodatnimi koraki bi lahko šlo

Programska oprema je ozko grlo. Kitajci so oblikovali svoj operacijski sistem EMUI, ki temelji na odprtokodni različici Androida. Načinom upravljanja je modern, všečni so grafični učinki, uporabna je možnost uporabe treh aplikacij hkrati, kjer eno lahko odprete tudi v lebdečem oknu in jo po želji prestavljate po zaslonu. Kar se tiče upravljanja, MatePad Pro res nudi kar precej naprednih možnosti, ki izkušnjo z njim še bolj približajo delu na računalniku, zlasti v kombinaciji z dodatno tipkovnico in pisalom.

Ampak že vrabci čivkajo, da Huaweieve nove naprave nimajo Googlovih storitev. To lahko za marsikoga pomeni precej okrnjeno izkušnjo, saj smo v tem delu sveta skozi leta postali vse bolj odvisni od vsega kar Google ponuja. Kot rečeno, Googlove tržnice Play ne boste našli na MatePadu Pro. Je pa tam Huaweieva lastna trgovina AppGallery. Huawei ves čas poudarja, da pospešeno delajo na njeni vsebini, a roko na srce, je za zdaj še vedno zelo, zelo okleščena. Na njej ne boste našli Facebooka, Instagrama in številnih drugih aplikacij in iger, ki jih verjetno uporabljate na dnevni ravni. Nekatere najbolj aktualne so, na primer Viber in TikTok, tudi več kot 60 slovenskih, pa vendarle še brez največje slovenske banke.

Uporabnik, ki v usposabljanje svoje naprave ni pripravljen vložiti nekaj svojega časa, je pri MatePadu Pro lahko hitro ob živce. Zanesenjak, ki mu ni v breme odkrivati in preizkušati raznoraznih rešitev ter se igrati s svojo napravo, pa bo najverjetneje bolj pozoren na druge elemente tablice, ki ga bodo navdušili.

Komentarjev 1
  • Avatar nadine20
    nadine20 17:32 11.avgust 2020.

    POSEBNA PONUDBA POSOJIL Pozdravljeni, sem posameznik, ki ponuja posojila. Ima kapital, ki se bo uporabljal za odobritev posojil med kratkorocni in dolgorocni posamezniki od 5.000 do 5.000.000 EUR do vsi resni ljudje, odvisno od zahtevane kolicine v realne potrebe, obrestna ...prikaži veča mera je 2% na leto. To pocnem noter naslednja podrocja: - financno posojilo - Hipoteka - Naložba v posojilo - Posojilo za avto - konsolidacija dolgov - Odkup kredita Kontakt: leydifinance@gmail.com MARIA LEYDI