E-Life
1657 ogledov

Canon vrača udarec tehnološki falangi

1/4
Razvoj fotografskega trga so v zadnjem času narekovali netradicionalni proizvajalci, kot sta Panasonic in Sony, korak z njim je nekako držal še Fujifilm. Zdaj pa je Canon pripravil foto-video zverini. V EOS R5 so zapakirali skoraj vse, kar tehnologija za kolikor toliko dostopno ceno omogoča, EOS R6 pa bo za tiste, ki jim ni mar za snemanje videa 8K.

Za Canon je skoraj življenjskega pomena, da ima spet fotoaparat, o katerem vsi govorijo, in je tehnološko nad konkurenco. EOS R5 ima prav tako povsem novo tipalo s 45 milijoni točk. In tudi menda precej krajšim odčitavanjem podatkov z njega, zaradi česar se lahko nadejamo manj opaznega »učinka želeja«. Pri snemanju 8K gre do 30 sličic na sekundo, medtem ko 4K lahko ta aparat snema s kar 120 sličicami na sekundo, kar obljublja počasne posnetke v fascinantni kakovosti. Zanimivo bo sicer videti, kako dobra bo slika 8K, še posebej, kakšni bodo dinamični razpon, kontrasti, barve in šum v primerjavi s sliko 4K. Ima pa zadeva omenitev snemanja na pol ure, morda ne samo zaradi znane zadeve s plačilom »pristojbine« za videokamero, ampak tudi zaradi hlajenja.

Fotografe bo verjetno navduševalo vsaj troje. Najprej izjemna hitrost zaporednih posnetkov v polni ločljivosti, saj jih aparat pri elektronskem zaklopu zmore 20, pri mehanskem (s tem je običajno manj neželenih učinkov) pa 12. Nato vgrajeno petosno umirjanje slike, ki menda lahko pomaga za kar osem zaslonk. In kot tretje še v primerjavi s prvim EOS-om R zelo izboljšan sistem samodejnega ostrenja, ki pokriva celotno tipalo in ki zdaj zna slediti obrazom oz. glavam in očem, tako pri človeku kot pri živalih.

Ohišje ni dosti drugačno, kot ga poznamo že s kakšnega drugega Canonovega modela. Dobrodošel je popolnoma vrtljiv zaslon, tudi elektronsko iskalo s kar 5,76 milijoni pik bi moralo biti impresivno. Na zadovoljstvo mnogih se je Canon odrekel »sledilni ploščici« iz EOS-a R in tja nad zaslon raje postavil klasično paličico za izbiranje in potrjevanje različnih možnosti. Ena reža sprejema pomnilniške kartice SD, druga pa CFexpress. Napovedana cena za aparat (brez objektiva), ki bo menda na voljo že ta mesec, je 4600 evrov.

 | Avtor:

Za skoraj dva tisočaka manj (2800 evrov) pa bo mogoče kupiti EOS R6, ki ne bo omogočal snemanja 8K in bo pri 4K šel »samo« do 60 sličic na sekundo, a bo vseeno v marsičem primerljiv z dražjim bratom. Denimo v umirjevalniku slike, sistemu samodejnega ostrenja, hitrosti »rafala« in vrtljivem zaslonu. Njegovo tipalo bo sicer imelo 20 milijonov točk, elektronsko iskalo bo imelo nižjo ločljivost in na vrhu ohišja ne bo zaslončka s ključnimi informacijami.

Za še več tehnoloških člankov obišči portal Tehnozvezdje!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.