E-Life
742 ogledov

Dražili s telefonom, a predstavili nekaj drugega

1/4
Prepričan sem, da nas je Huawei želel presenetiti z novimi vrhunskimi pametnimi telefoni, a ker tega ni mogel, bodisi zaradi ameriške blokade ali (in) vsesplošnega pomanjkanja polprevodnikov, so v ring vrgli operacijski sistem Harmony OS, uro in slušalke, kar je med običajnimi predstavitvami drugotnega pomena.

Do zdaj Android in Lite OS, od zdaj Harmony OS. Zadnji dve leti so o njem veliko govorili. O distribuiranem sistemu, enem in edinem, ki bo nadvladal vse in zgradil popolnoma novo uporabniško izkušnjo. Pustimo ob strani dvome in dokazovanje, da ga v resnici za predrugačena in nadgrajena »stara« sistema, saj je to drugotnega pomena. Enovitosti uporabniškega vmesnika, preprostejšega povezovanja naprav, ki so nato videti kot ena in lažjo izmenjavo dokumentov namreč ni mogoča zanikati.

Huawei pri sledenju temu cilju ni osamljen, toda zaradi znanih težav, nima druge poti, kot da hitro gradi lastni ekosistem, ki bo dovolj drugačen in boljši od Googlovega in ga bodo uporabniki z veseljem sprejeli. Ali mu bo uspelo, bo pokazal čas. Od tu pripomočki za prikaz informacij, brez potrebo po odprtju aplikacije ali delovanju le te na vseh povezanih napravah, če je nameščena samo na eni. Harmony OS je kljub vsemu novost in nudi več kot uporabniški vmesnik EMUI nad sistemom Android, zato zna biti zanimiv. Četudi marsikaj napovedanega verjetno še ne deluje, kot obljubljajo.

Naprave na katerih bo novi sistem najprej zažarel, so pametne ure družine Watch 3, kajti pomembno je, da baterija zdrži čim dlje in da funkcije dobro delujejo, medtem ko je sistem postranskega pomena. V družini sta dva modela, poleg običajnega še »pro«, pri čemer so razlike v velikosti, materialu ohišja in paščka ter kapaciteti baterije. V prednosti je kajpada »profesionalna« različica s titanom in skoraj dvakrat večji kapaciteti baterije pri manjši debelini ure. Zagotovljena je še podpora za mobilna omrežja 4G, čeprav ni jasno, ali bodo z njimi povezane funkcije, na prvem mestu poziv v sili, delovale tudi pri nas. Ura ima enaka tipala kot predhodni modeli, dodano je le tipalo za beleženje telesne temperature in funkcija zaznave padca. Avtonomija je odvisna od načina delovanja. V pametnem režimu dela zdrži 3 ali 5 dni in v režimu povečane življenjske dobe baterije, 14 ali 21 dni. Višje vrednosti veljajo za model »pro«.

Huawei se je uveljavil tudi kot ponudnik kakovostnih brezžičnih slušalk odprte konstrukcije (ušesni čepki) z aktivnim dušenjem hrupa. FreeBuds 4 predstavljajo nadaljevanje razvoja te funkcije, ki se kaže v zmožnosti prilagajanja obliki in velikosti ušesa. Čepek ga izmeri, da lahko nastavitve delovanja prilagodi tej lastnosti uporabnika. Nova je oblika slušalk, ki so nekaj odstotkov lažje ter zato udobnejše za nošenje. Kar se kaže v bateriji, saj ta z vključenim dušenjem zdrži do 2,5 ure.

Ure in slušalke so večini daleč najbolj zanimiva izdelka, vendar niti približno ne moreta doseči navdušenja, ki bi ga bil Huawei deležen v primeru predstavitve novih telefonov. Predstavili so sicer še tablični računalnik MatePad Pro z 12,6 palčnim zaslonom OLED in dva nova monitorja, toda manjkala je pika na i.

Več o ekosistemu Harmony OS in novi uri Huawei Watch 3 si lahko preberete na portalu Tehnozvezdje!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.