E-Life
6148 ogledov

Mrk, kot ga še ni bilo: Facebook brez jasnih odgovorov

Na telefonu Samsung Galaxy S8 dekle izbira What's up
Družbena omrežja Facebook, Instagram in WhatsApp imajo težave.

Tri aplikacije, vse v lasti Facebooka, so okoli 17.45 prenehale delovati. Uporabniki z vsega sveta poročajo o težavah z dostopom in uporabo tako Facebooka in Instagrama kot WhatsAppa. 

Na spletni strani DownDetector poročajo o težavah z vseh koncev sveta. Kaj je razlog za težave, še ni jasno. Na uradnem twitter profilu aplikacije WhatsApp so zapisali, da odpravljajo težave. Podobno so zapisali na twitter profilu Facebooka, kjer so dodali, da delajo vse, da bi stvari začele delati normalno čim prej. Ob tem so se uporabnikom opravičili za neprijetnosti.

"Facebook v bistvu v tem trenutku ne obstaja na spletu," je nastalo stanje komentiral Kevin Beaumont, strokovnjak za kibernetsko varnost. 

To ni prvič, da se je Facebook znašel v podobni situaciji, gre pa za najbolj resen primer izpada storitev doslej. Kot navajajo tuji mediji, naj bi vrednost delnic Facebooka močno padla. 

V ZDA imajo težave tudi uporabniki internetnih storitev pri ponudnikih Verizon, T-Mobile in AT&T, medtem ko v Združenem kraljestvu o težavah poročajo uporabniki mobilnega omrežja EE.

Strokovnjaki za varnost so za Reuters dejali, da bi lahko bil izpad posledica napake pri konfiguraciji oz. interne napake, ne izključujejo niti možnosti, da bi šlo za sabotažo. Manj verjetno naj bi bilo, da gre za hekerski napad. 

Vodja slovenskega nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT Gorazd Božič je STA povedal, da sicer še preverjajo stanje povezljivosti slovenskih omrežij, da pa vse kaže, da ne gre za kibernetski napad.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • rd2dmk2 23:09 04.oktober 2021.

    po moje je ena blondinka pritisnila gumb blokiraj- VSE..

  • miho 22:39 04.oktober 2021.

    Če gre fb v maloro, mi bo žal predvsem za moje "prijatelje", ki jih sicer poznam tudi v živo, a mi ne dajo drugega kontakta kot fb. Ok, bom pa našel nove prijatelje.

  • Gandi123 22:23 04.oktober 2021.

    Samo 🐑🐑🐑 so izgubljene brez svojega gospodarja in Nore24tv. Normalni ljudje se znajdejo tako ali drugače.