E-Life
1280 ogledov

Eden najboljših prenosnikov končno tudi na slovenskem trgu

1/8
Za razliko od pametnih telefonov, kjer nas izdelovalci vsake pol leta presenetijo s popolnoma spremenjenimi izdelki, je področje prenosnih računalnikov bolj umirjeno. Leta gledamo navzven zelo podobne izdelke, saj nadgradnje skrivajo v sebi! Vseeno pa bo Huaweiev prenosnik MateBook X Pro razburkal slovenski trg s tehničnimi »igračkami«, saj do nedavnega pri nas ni bil na voljo.

MateBook X Pro je le vrh ledene gore oziroma palete prenosnikov, ki jih Huawei nudi. Je hkrati najbolj dodelan, najbolj zmogljiv, a tudi najdražji. Že na prvi pogled ga odlikuje kakovostno kovinsko ohišje z občutkom za izdelavo podrobnosti in kljub od leta 2018 le malenkostno spremenjenemu videzu, še vedno velja za impresiven prenosnik, tako kar se tiče elegance, kakovosti izdelave in zmogljivosti.

Dobra ergonomija rabe!

Posledica kovinskega ohišja je togost ohišja, ki se ne zvija in ne škriplje pod rokami, ne glede kako trdno ga primete. Je pa nekoliko težji (1,33 kg), saj so nekateri tekmeci iz razreda ultra tankih prenosnikov lažji od kilograma. Tipkovnica, ki zasede dobršen del njej namenjene površine, pušča mešane občutke. Tipke so velike in imajo milimetrski hod, kar je v povprečju razreda. Odpor na pritisk je odličen, hod pa bi lahko bil globlji, čeprav tudi tak kot je, omogoča hitro tipkanje brez številnih napak. Sledilna ploščica pod tipkovnico ni samo velika, je tudi v središču daljše stranice, zato je levo in desno od nje ravno dovolj prostora za dlani. Sicer zna prepoznati kretnje in ne nudi veliko odpora pri kliku nanjo. Je pa dovolj odzivna in omogoča dovolj udobno delo s prenosnikom tudi brez dodatne miške. Hitro opazen element na ohišju je še čitalnik prstnih odtisov nad tipkovnico, v tipki za vklop računalnika. Prepoznava prstnih odtisov deluje zanesljivo, kot na telefonih, in računalnik si pametno že ob vklopu zapomni odtis, tako da ni treba ob vstopu v Windows prsta še enkrat položiti na tipko.

 | Avtor:

Že na prvi pogled vas bo presenetil 35,3-centimetrski (13,9-palčni) na dotike občutljivi zaslon z za pisarniška dela primernejšim razmerjem 3:2 in ločljivostjo 3000 x 2000 svetlobnih pik, predvsem zaradi ozkih robov. Ker na zgornjem ni dovolj prostora za kamero (720p), se je Huawei odločil le to vgraditi pod tipko na sredini niza funkcijskih tipk, zato jo je tudi preprostejše izklopiti, ko je ne potrebujete. Slabost tovrstne postavitve pa je pogled od spodaj, medtem ko bo večina sogovornikov v spletni klepetalnici imela normalno perspektivo kamere nad zaslonom. Izbrana zaslonska tehnologija IPS prinaša dobre vidne kote, pravilne in žive barve, stoodstotno pokritost barvnega obsega sRGB in največjo svetilnost 450 nit. Na papirju dovolj tudi za uporabo prenosnika na prostem, vendar se hitro pojavijo težave z odboji z zaslona, zato ga boste morali obračati in iskati položaj, ko je čitljivost najboljša.

Primeren za pisarniško delo

Matebook X Pro je definitivno dovolj zmogljiv za vsakršno opravilo, ki se ga bo lotil uporabnik tovrstnega prenosnika. Nihče ga ne bo po nesreči zamenjal za igričarski stroj ali na njem poskušal početi resnega 3D modeliranja. Urejanje fotografij v zapisu RAW je zmogel z le malce počasnejšim tempom kot namizni računalnik, predvajanje videov 4K pa mu sploh ni povzročalo nikakršnih težav. Te se pojavijo le pri takrat, ki je procesor dlje časa v intenzivnih naporih, denimo pri zapisovanju videa. Zaradi preprečevanja, da bi se celoten prenosnik preveč segrel, sistem omejujejo hitrost procesorja.

Na prenosniku MateBook X Pro poleg operacijskega sistema Windows 10 Pro ni nepotrebne navlake. Edini program, ki ga boste na njem našli, je PC Manager, Huaweiev pripomoček za upravljanje z računalnikom, ki skrbi za gonilnike na preprost in prijazen način. Potrebujete pa ga tudi za povezavo prenosnika s pametnimi telefoni, ki podpirajo tehnologijo Huawei Share. Telefon približate nalepki za oznako te tehnologije, saj je tam antena NFC-ja, nato pa dovolite povezavo. Že v naslednjem trenutku boste na zaslonu prenosnika videli zaslon telefona in možnosti upravljanja. Izredno močno orodje tudi za prenos datotek in arhiviranje podatkov, ki pa deluje le v povezavo z novimi telefoni Huawei in Honor.

 | Avtor:

Leta 2018 je prenosnik Huawei MateBook X Pro obveljal za enega najboljših tistega leta, tudi zato, ker je za ugodno ceno nudil veliko. Letošnji model pa je občutno dražji in se je zato z novim procesorjem in ceno uravnotežil s tekmeci. Še vedno pa je zelo dober vsestranski prenosnik, ki je tudi lep in kakovostno izdelan.

Še več tehnoloških testov najdeš na portalu Tehnozvezdje!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.