E-Life
538 ogledov

En malček za fotografe, drugi za snemalce

1/3
Sony v razredu žepnih fotoaparatov že nekaj časa prevladuje in svojega vodstva ne namerava izpustiti iz rok. Zato si je zdaj poleg silno uspešne linije RX100 izmislil še nov izdelek, specifično namenjen vlogerjem in Youtuberjem, poimenoval ga je ZV-1.

Aparati RX100 so z enopalčnim tipalom vnesli malo revolucijo v fotografski svet. Proizvajalec pa skozi generacije postopno dodaja tehnologijo iz večjih modelov in ohranja prednost pred tekmeci. Sedma stotica po vrsti se tako lahko pohvali z izredno dobro delujočim samodejnim ostrenjem, ki zna slediti obrazom in očem. Izboljšali pa so tudi kakovost fotografi in predvsem vide (4K), kar je dober obet za novi aparat, ki bo celo za tretjino cenejši, saj bo priporočena cena za ZV-1 osemsto evrov.

 | Avtor:

Tudi tu sta Glavna elementa sta enopalčno »zloženo« tipalo z vgrajenim pomnilnikom in objektiv 24-70 mm f/1,8-2,8, ki ga je serija RX100 poznala od tretje do pete generacije. Novinec je dobil omenjeni sistem ostrenja, dodali pa so mu še dve možnosti. Z eno tipko bo snemalec vključil »način za prikaz izdelkov« (Product Showcase Setting). To bo uporabno za tiste primere, ko bo nekaj kazal v objektiv (pred sabo). Če bo aparat zaznal ta predmet, bo izpustil izostritev na obraz oz. oči ter izostril na izdelek. Ko bo slednji izginil iz kadra, pa bo aparat znova izostril na obraz. Z drugo tipko pa bo mogoče izvajati »preklapljanje zameglitve« (Bokeh switch), kar ne bo nič programskega, temveč zgolj (drastična) sprememba zaslonke. S tem bo snemalec na lahek način dosegel, da bo ozadje za njim zamegljeno (z odrpto zaslonko) ali ostro (z bolj zaprto zaslonko).

V primerjavi z RX100 ni (izskočnega) elektronskega iskala, je pa boljši mikrofon, pa tudi nastavek za zunanjega, ki ga je prav tako mogoče priključiti. Še ena razlika je v zaslonu, ki se obrača navzven, ne navzgor, da ga morebiten mikrofon na aparatu na zakriva. Pri snemanju 4K (25 ali 30 sličic na sekundo) bo nekaj izreza, še malo ožja pa bo goriščnica, če bo snemalec poleg optičnega uporabljal še elektronsko umirjanje slike. Za snemanje bodo na voljo tudi različni profili, ki omogočajo bolj natančno določanje barv in kontrastov v postprodukciji. Aparat naj bi bil na voljo sredi poletja.

Preberi še podrobnejši test Sonyjevega RX100 VII in poglej video o tem aparatu ter novicu ZV-1.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.