E-Life
277 ogledov

Ena bolj zanimivih tablic letošnjega leta

1/6
Huaweijev tablični računalnik Matepad 11 posebej izstopa, ker gre za prvo njihovo mobilno napravo z operacijskim sistemom Harmony OS, v razvoj katerega je kitajsko tehnološko podjetje potisnila ameriška blokada. Čeprav je osnova odprtokodni Android, je večji poudarek na večopravilnosti in povezljivosti med napravami lastnega ekosistema.

Zaradi ameriške blokade ima kitajsko podjetje večje težave pri proizvodnji lastnih sistemov na čipu Kirin, zato paradoksalno, tablični računalnik MatePad 11 poganja Qualcommov lanski paradni model Snapdragon 865. Ta mu daje vrhunske zmogljivosti, ki jih redkeje vidimo na trgu tabličnih naprav s sistemom Android.

Vsestransko zmogljiva tablica

Vgrajeni pomnilnik je mogoče nadgraditi s pomnilniškimi karticami mikroSD, medtem ko strojno zasnovo zaključuje 27,8-centimetrski (10,95-palčni) zaslon IPS. Posebnež je zaradi visoke hitrosti osveževanja 120 Hz, toda kot vse z omenjeno zaslonko tehnologijo, ga odlikujejo široki vidni koti in dobre barve. Odkrito rečeno bi boljšo sliko prikazal le zaslon OLED. Čeprav so tablici namenili uporabo v poslovne namene ali za namene izobraževanja na daljavo, je zaradi odličnosti zaslona primerna za kakovostni prikaz raznovrstnih vsebin. Pri tem je dobra novica ta, da Huaweijeve naprave od nedavnega predvajajo vsebino pretočne storitve Netflix v polni visoki razločljivosti (1080p).

 | Avtor:

Huawei se je odločil sprednjo 8-milijonsko kamero namesti na sredino daljše zgornje stranice in ne na robu. Boljše za video klepete, kajti drugi vas gledajo neposredno v oči in ne s strani. Zadnja kamera pa je bolj kot ne klasična, 13-milijonska. Dobra za priložnostno fotografiranje in snemanja, ko ni pri roki ničesar boljšega. Veliko boljši so zvočniki, kar spet daje tablici uporabnost kot zabavna naprava. Zvočniki so štirje in ti zagotavljajo solidno glasen in kakovosten zvok. Vsestranske strojne zmogljivosti zaključuje baterija kapacitete 7250 mAh podprta s hitrim polnjenjem. Večdnevna srednje zahtevna uporaba ni nedosegljiva, za kar je zaslužen tudi algoritem učinkovite rabe energije.

Škoda, da Huawei v strojni zasnovi ni predvidel tipala prstnega odtisa. Na voljo je sicer prepoznava obraza, a ker slabše deluje v mraku in v profesionalnih vodah ni prepoznana kot bolj varna, je to kar majhno negativno presenečenje. Za varno uporabo je priporočljivo geslo ali koda PIN.

Dodatka za lažjo uporabo

 | Avtor:

Poleg tablice sta v kompletu, ki je na prodaj v nekaterih naših trgovinah za 680 evrov, še tipkovnica in pisalo imenovano M-Pencil. Tega bodo nadvse veseli uporabniki, ki bi radi po zaslonu risali in morebiti pisali na roko, medtem ko je namembnost tipkovnice širšega značaja. Ker je operacijski sistem novejši, smo naleteli na nadležnost, za katero upamo, da bo kmalu opravljanja. Namreč, med pisanjem je treba sočasno pritisniti tipko »shift« za majhno črko č. Tipkovnica se na telo tablice pritrdi z magnetom in nudi dobro odzivne tipke s primernim hodom in razmikom med njimi. Toda ker je relativno majhna, nima sledilne ploščice. Nudi dva kota opore tablice. Ko ni v uporabi, pa služi kot njen zaščitni ovitek.

Harmonija operacijskega sistema

Okolje je podobno uporabniškemu vmesniku EMUI, ki je že več let del Huaweievih mobilnih naprav. Glavna razlika je v tem, da lahko skoraj brez omejitev na zaslon dodate različno velike pripomočke. Koristno, ko na primer želite neposredno na zaslon dodati koledar ali kalkulator in ju uporabljati neposredno od tam, ne da bi zagnali aplikacijo.

Operacijski sistem HarmonyOS ne skriva izvora v prostokodnem Androidu, zato na njem delujejo vse aplikacije, razen tistih, ki se tako ali drugače zanašajo na Googlove programske dodatke. V trgovini AppGallery je sicer vse več raznovrstnih aplikacij, toda prav je povedati, da nabor ni pester kot na napravah tekmecev. Seveda številčnost aplikacij vedno ne pove vsega. Če so na voljo vse, ki jih potrebujete, potem je vseeno, koliko jih je, medtem, ko postane številčnost brezpredmetna, če ni zgolj ene, a nujne. Tudi zaradi tega se Huawei osredotoča na celovito uporabniško izkušnjo uporabe. MatePad 11 hitro in preprosto postane drugi zaslon prenosnega računalnika MateBook, kar je še posebej uporabna možnost za poslovne uporabnike in digitalne ustvarjalce.

MatePad 11 je zanimiva tablica s prednostmi in slabostmi, toda Huawei se sooča z enakimi težavami, kot drugi izdelovalci teh relativno specifičnih naprav. Kako prepričati uporabnika, da potrebuje še tretjo mobilno napravo. In kako ta nadgradi pametni telefon in prenosni računalnik. Morda je odgovor v povezovanju med napravami, kjer zna biti Huawei v preprostosti in vsestranskosti pol koraka pred tekmeci. 

Kako je v sistemu Harmony OS z različnimi aplikacijami, si preberite v testu te tablice na portalu Tehnozvezdje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.