E-Life
377 ogledov

Enkrat na leto začni znova!

Nekoč je veljalo, da se splača na novo namestiti sistem Windows, kadar računalnik postane počasen. Zdaj je na voljo drugačna, prikladnejša rešitev, kakršno poznamo iz sveta pametnih telefonov.

Računalniki so zapletene naprave in njihovi operacijski sistemi kompleksni, vse skupaj je nagnjenjo k entropiji. Po daljšem času delovanja se nabere veliko nepotrebnega, na izhodiščno raven pa jih je najhitreje, najbolj preprosto in skoraj vedno učinkovito povrniti s ponastavitvijo na tovarniške nastavitve. Ta proces izbriše vse podatke, programe in nastavitve. Po zaključku bo pred vami računalnik, kot je bil, ko ste ga kupili oz. prvič namestili Windows, z izjemo morebitnih strojnih napak. Seveda pa pred tem poskrbite za varnostne kopije vseh podatkov, da se ne bodo vmes kam izgubili. Posebej bodite pozorni na pomembne fotografije, dokumente in še najbolj na digitalna potrdila za varno uporabo spletnih storitev. Prepričajte se, da ste na USB-ključku ali kje drugje naredili njihovo kopijo. Premislite pa tudi, ali poznate vsa gesla, ki jih vsak dan potrebujete. Šele ko to izpolnite, se lahko lotite samega postopka povrnitve računalnika na tovarniške nastavitve.

Nekoč je bilo treba za dosego istega cilja formatirati disk in sistem ponovno namestiti s fizičnih namestitvenih nosilcev. Že nekaj časa pa je preprosteje, saj so Microsoft, Apple in Google po vzoru mobilnih sistemov tudi v namizne vključili orodje za povrnitev na tovarniške nastavitve. Sreča za »oblak«, kjer verjetno večina hrani datoteke, iz interneta pa lahko ponovno namesti vse programe, ki jih ima kupljene oziroma zanje plačuje naročnino.

Povrnitev računalnika s sistemom Windows

»Resetiranje« tehničnih naprav je sicer postalo nekakšen »kliše«, ko je karkoli narobe in si želimo, da spet delujejo. Med delovanjem se programska oprema napihne. Sistem ne izbriše vedno vseh podatkov, ki jih program potrebuje, ko ga zaprete. Tudi odstranitev programa ne izbriše nujno vseh njegovih datotek in zapisov v sistemu. Za njihovo odstranitev poskrbi povrnitev na tovarniške nastavitve in uniči še vse škodljive kode, ki so morda na napravi, pa se tega niti ne zavedate.

Možnost »Ponastavi ta računalnik« se v Windows 10 skriva v nastavitvah pod »Posodobitev in varnost« in »Obnovitev«. Najbolj popolna je tista, ki izbriše vse datoteke na disku in nastavitve »Odstrani vse«, čeprav sistem ponudi tudi možnost, da proces ohrani osebne datoteke. Jasno je, da ta ne ve, kje so, zato pač ohrani datoteke v mapah, ki jih sistem postavi za ta namen. Zaradi tega in ker je najbolje, če naredite popolno ponastavitev, pred nadaljevanjem poskrbite za varno hranjenje vseh, ki jih ne smete izgubiti. Izberite tudi možnost »Spremeni nastavitve« ter v njej omogoči »izbris podatkov«, kar praktično pomeni, da bodo vsi podatki na pomnilnikih prepisani in jih niti s forenzičnimi orodji ne bo mogoče povrniti. Uporabno predvsem, če nameravate računalnik prodati.

Postopek ponastavitve je dolgotrajen, a ko je končan, je sistem očiščen vsega in pripravljen na uporabo. Začenši s prijavo z Microsoftovim računom, ponovno namestitvijo programov ter nato še prenosom datotek iz arhiva.

Kako ta postopek izvesti v operacijskih sistemih MacOS in ChromeOS ter za druge nasvete pokukaj na portal Tehnozvezdje!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.