E-Life
425 ogledov

Gates se umika iz Microsofta, zdaj so prioriteta zdravila

Bill Gates Epa
Ustanovitelj ene največjih računalniških korporacij je izstopil iz upravnega odbora, njegova fundacija pa je skupaj s partnerji namenila več kot sto milijonov evrov za odziv na pandemijo COVID-19.

Marsikdo Microsoft še vedno povezuje z Billom Gatesom, pa se je možakar z mesta izvršnega direktorja umaknil že l. 2000 in vodenje podjetje prepustil Stevu Ballmerju (ta je odšel l. 2014, ko ga je nasledil Satya Nadella, in kasneje kupil košarkarsko ekipo Los Angeles Clippers). Do l. 2014 je bil Gates še predsednik upravnega odbora korporacije, od takrat naprej pa njegov član. Do sinoči, ko je objavil odstotno izjavo z obrazložitvijo, da se želi še bolj posvetiti fundaciji Bill & Melinda Gates Foundation, ki jo upravljata skupaj z ženo Melindo. Obenem je zapustil tudi upravni odbor naložbenega holdinga Berkshire Hathaway, ki ga vodi Warren Buffett.

Bill Gates je še po predaji ključne pozicije Ballmerju do l. 2008 sodeloval pri vsakdanjih odločitvah v Microsoftu, to je bilu v času velikih bojev z varuhi konkurence, ki so korporaciji očitali zlorabo monopola, kasneje pa ne več. Razen nekoliko znova v zadnjih letih, ko je bil svetovalec Satye Nadelle, kar menda ostaja tudi v prihodnje. Dolgo je bil znan kot najbogatejši Zemljan in še zdaj je med prvi tremi na tej lestvici, je pa nekaj milijard vložil v omenjeno fundacijo, ki si prvenstveno prizadeva za izboljšanje zdravstvenih razmer v svetu in zmanjšanje revščine.

Trojna strategija za iskanje zdravila

Gatesova fundacija, skupno upravlja s kar 50 milijardami dolarjev, je za pospešitev odziva na epidemijo COVID-19 s pomočjo določanja, testiranja, razvoja in zagotovitve ustrezne proizvodnje zdravil namenila 50 milijonov dolarjev. Prav toliko je primaknila še fundacija Wellcome, 25 milijonov pa je prispevalo podjetje Mastercard prek svoje fundacije Mastercard Impact Fund. Namen je zagon pospeševalnika, ki bo pomagal pri iskanju zdravila za bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus.

To naj bi počeli na treh ravneh. S testiranjem odobrenih zdravil na delovanje proti COVID-19, s pregledovanjem knjižnic na tisoče spojin s potrjenimi podatki o varnosti in predlaganjem raziskav na področju novih spojin in monoklonskih protiteles.

Komentarjev 1
  • iztok06 14:52 16.marec 2020.

    Druzina Gatez so zaprisezeni , EVGENIKI.