E-Life
110 ogledov

Harmonija občutkov in videza na zapestju

1/4
Watch 3 Pro je prva Huaweijeva naprava operacijskim sistemom Harmony OS. A koga »briga«, kateri sistem naprava ima, kajti bistveno je, da nudi pričakovane zmogljivosti beleženja dejavnosti in spremljanja zdravja, ob uporabni življenjski dobi baterije!

Ura naj bo pametna ali ne, mora najprej imeti estetiko in primeren videz. Ne nosimo jih le v prostem času, med telesno dejavnostjo, temveč ves čas. Samo tako lahko učinkovito spremljajo zdravje, kar je, priznajmo ali ne, prihodnost nosljivih naprav. V oblikovnem smislu Watch 3 Pro gotovo izstopa. Kljub precejšni debelini ni pretirano težka, za kar poskrbi ohišje iz kombinacije titana in koži prijazne keramike. Celoto dopolnjuje usnjen pašček, ki obenem poskrbi, da je ura vedno trdno na zapestju. Rezultat je klasično oblikovana ura premijskega videza, primernega vsaki priložnosti in modnemu slogu.

Strojno v vrhu

Ura je, kot fizično nekoliko manjši model Watch 3, opremljena s svetlim 1,43-palčnim zaslonom AMOLED ločljivosti 466 x 466 pik, ki je solidno čitljiv tudi na prostem. Ker sta zaslona enakega premera, uri pa ne, ima večji model okoli njega trak s 24 razdelki, ki predstavlja ure dneva. Nekatere digitalne številčnice ga upoštevajo, druge ne, a bolj kot to me malce moti, da nima prave funkcije, ko je zaslon ugasnjen. To pa je večino časa, kajti velik poudarek je na vzdržljivosti baterije, zato tudi pri vključeni možnosti vedno prižganega zaslona, na njem največkrat vidimo le številčnico s točnim časom. Zaslon je občutljiv na dotik, kar je poleg vrteče krone in dodatne tipke na desnem boku način upravljanja z napravo. Spraševali se boste, čemu fizični gumbi. Nekateri jih imajo radi in so primeri, na primer med plavanjem, ko zaradi vode na površini zaslona dotik ne deluje.

 | Avtor:

Poudarek na bateriji

Dolgo tajanje baterije, pestrost pametnih funkcij in zmogljivost, na prvi pogled ne sodijo v isti koš. Kako je Huawei uspelo? Zgledoval se je po modelih iz družine Watch GT, ki dolgotrajnost dosegajo na račun manj pametnih funkcij. Zato ima nova ura dva načina delovanja. Pametnega, v katerem je manj odvisna od telefona, lahko nameščamo aplikacije in je dostopna povezava v domače omrežje in način dolgega delovanja s celovitimi funkcijami beleženja dejavnosti in spremljanja zdravja. V tem načinu zdrži tja do 21 dni in v pametnem do pet dni. Ura ima vgrajen vmesnik za mobilno omrežje LTE in podpira kartice eSIM, toda za enkrat ga slovenski operaterji ne nameravajo podpreti.

Beleženje na pričakovani ravni

Z več kot 100 različnimi športnimi in vadbenimi načini bo zadovoljila večino rekreativnih športnikov. Zahtevnejši rekreativci in vrhunski športniki pa bodo pogrešali možnost povezave dodatnih tipal, česar mimogrede (še) vedno ne omogoča večino pametnih ur. Dolgo časa je bila težava nezmožnost sinhronizacije zbranih podatkov s popularno aplikacijo Stravo. Neposredna povezava ure ali aplikacije Zdravje še vedno ni mogoča, toda na svoj telefon lahko naložite aplikacijo Health Sync, ki posredno odpravi omenjeno slabost.

 | Avtor:

Enako je na strani skrbi za zdravje. Poleg rednega in natančnega spremljanja srčnega utripa, ravni stresa, kakovosti spanje in nasičenosti krvi s kisikom (SpO2) imata novi uri še tipalo za merjenje temperature kože. Ni sicer enakovredno merjenju telesne temperature, kajti na površini kože je temperatura v normalnih razmerah med 33,5 in 36,9 stopinje Celzija. Odvisno kje jo merite. Toda tudi ta podatek lahko kaže na povišano telesno temperaturo. Vse omenjene fiziološke znake ura meri ves čas, 24 ur na dan in 7 dni v tednu, medtem ko je natančnost meritev na ravni nosljivih naprav z optičnim tipalom srčnega utripa.

V večini primerov preprosto seznanjanje

Za povezavo s pametnim telefonom skrbi aplikacija Zdravje (Health), pri kateri imajo uporabniki drugih telefonov s sistemom Android nekaj nevšečnosti. Zaradi ameriške blokade, ne morajo osvežiti aplikacije v trgovini Play, zato mora uporabnik na svoj telefon najprej namestiti trgovino AppGallery in v njej nato poskrbeti za nadgradnjo. Drugače je prvo seznanjanje v večini primerov tekoče in preprosto. Ko sta napravi povezani, ne glede na način delovanja, ura prikazuje obvestila s telefona in omogoča sprejemanje klicev, kar je še posebej priročno v primerih, ko imate polne roke ali je telefon odločen na mizi nedaleč proč.

Bolj podroben test te in drugih naprav lahko najdeš na portalu Tehnozvezdje!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.