E-Life
4723 ogledov

Huawei lahko svoje telefone še reši iz neugodnega položaja

1/3
Z novima serijama Huaweija P40 in Honor 30 se je pri teh dveh znamkah zares začelo obdobje brez Googlovega Androida, saj do njega zaradi ameriških sankcij nimata več dostopa. Pogledali smo, kako do večine priljubljenih aplikacij.

Telefoni z oznako P40 so v prodajo prišli z odprtokodnim Androidom, Huaweijevim nadomestkom ključnih programskih vmesnikov za aplikacije (Huawei Mobile Services, HMS) in njegovo tržnico z aplikacijami AppGallery. Ta je za zdaj še dokaj skromna, vsaj za slovenske uporabnike, zato se je treba za zdaj zanašati še na druge metode, da pridemo do priljubljenih aplikacij.

Prvi način je že pri nastavljanju novega telefona. Ko ponudi možnost obnovitve kopije starega, je treba izbrati način Phone Clone. Na novem telefonu je že nameščena, za starega pa moraš to aplikacijo poiskati v Trgovini Play. Potem na telefonu, s katerega prenašaš vsebino, določiš, da je to stari telefon, prebereš kodo qr na zaslonu novega, kjer še prej poveš, ali kopiraš s Huaweijevega, drugega androidnega telefona ali iPhona, nato izbereš, kaj naj se skopira (stiki, fotografije, videi, koledar in aplikacije) in pustiš napravama, da se dogovorita in opravita svoje. Sistem prenese veliko večino aplikacij, razen Googlovih in morda še katere. Ni nujno, da bodo vse tudi delovale, kajti nekatere, četudi niso Googlove, vseeno zahtevajo Storitve Google Play in nočejo funkcionirati. So pa tudi take, ki sicer napišejo, da potrebujejo Storitve Google Play, vendar nemoteno delujejo. Vse te aplikacije bi morali razvijalci prilagoditi za storitve Huawei, torej Huawei Mobile Services, in upamo, da se bo to zgodilo čimprej.

Vendar dejstvo, da so aplikacije na telefonu in da delujejo, tudi še ni končna postaja. Če jih ne bo prepoznala katera od tržnic, ne bodo nikoli posodobljene in morda sčasoma ne bodo več funkcionirale. Nekatere bodo prešle pod AppGallery, za ostale pa je treba namestiti kakšno alternativno tržnico. Možnosti je kar nekaj. Morda najbolj enostavna je APK Pure ali pa Aptoide, dobra izbira pa je tudi Aurora Store, ki je praktično zrcalna kopija Trgovine Play. Je pa zanjo treba najprej namestiti aplikacijo F-Droid in v njej poiskati Aurora Store.

Splača se tudi v AppGallery najti aplikacijo More Apps in jo namestiti. Ta vsebuje bližnjice do nekaj deset najbolj priljubljenih aplikacij. Z njo je tudi mogoče priti do delujočih različic brskalnika Chrome, Googlovih Zemljevidov in Netflixa. Za zemljevide in navigacijo je sicer Huawei pred kratkim v AppGallery dodal aplikacijo Here We go, ki je naslednica nekdanjih Nokia Maps. Za Youtube velja poskusiti z aplikacijo NewPipe ali z Youtube Vanced, vendar namestitev slednjega zahteva nekaj več dela.

Za še več nasvetov si lahko prebereš članka in pogledaš videa na portalu Tehnozvezdje:

Kako do (večine) aplikacij za nove telefone Huawei? (#video)

Kakšna je v resnici situacija z aplikacijami na novih telefonih Huawei in Honor? (#video)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.