E-Life
636 ogledov

Huawei nova 9: Kaj ti bo fotoaparat, če imaš telefon ..

Huawei Nova 9
1/10
D. J.
Huawei je konec oktobra po dolgem času v Evropi predstavil nov telefon - nova 9. Po enem mesecu uporabe bi se kar težko ločil od njega.

Novo 9 lahko kupite v dveh barvah: črni in zvezdnato modri. Predvsem ta se je Huaweiu posrečila. Na pogled je namreč eden najlepših telefonov na trgu. Je zelo lahek (175 gramov) in presenetljivo tanek (7,77 milimetra).

Ponaša se s 6,57-palčnim OLED zaslonom z resolucijo 2340 x 1080, ki je ob straneh zaobljen. Še ena od lastnosti nove 9, s katero se sicer lahko pohvalijo le nekateri telefoni iz premijskega razreda, je 120 Hz osveževanje.

Huawei Nova 9 | Avtor: D. J. D. J.

Kakovost zaslona je res impresivna, seveda pride najbolj do izraza pri gledanju video posnetkov v visoki ločljivosti.

Če se slučajno znajdete v škricih s stanjem baterije, lahko osveževanje preklopite na 60 Hz in s tem podaljšate delovanje za kakšno uro.

Odličen telefon za ljubiteljske fotografe

Naprava ima štiri kamere: osrednjo s 50 MP, širokokotno z 8 MP, za globino pri portretih skrbi senzor z 2 MP, nameščen pa je še 2 MP senzor za makro posnetke, ki omogoča fotografiranje na oddaljenosti do 4 cm od objekta.

Huawei Nova 9 | Avtor: D. J. D. J.
Optičnega zuma sicer nima, zadovoljiti se boste morali z digitalnim. Pri dvakratni povečavi so fotografije še solidne, kar je več se, razumljivo, pozna na kakovosti posnetka.

Osrednji 50 MP in širokokotna kamera sta odlični. V dobrih svetlobnih pogojih so fotografije, ki ju naredita, vrhunske - barve so žive, detajli izraziti. Kamera na sprednji strani se ponaša z 32 MP. Tako tista na prednji, kot tista na zadnji strani snemata video v 4K ločljivosti.

Po nekaj opravljenih testnih fotografijah mi je prvič doslej prišlo na misel, da je morda na potovanju za fotografiranje dovolj le telefon. In ker so bile načrtovane počitnice v Toskani ravno pred vrati, sem si rekel: Pa poskusimo!. Fotoaparat sem pustil doma in s seboj vzel le novo 9. Rezultat? Impresiven!

 | Avtor: D. J. D. J.
 | Avtor: D. J. D. J.
1/5
D. J.

Telefon ima 8 GB RAMA in 128 GB prostora za shranjevanje, kar bi moralo za večino uporabnikov več kot zadostovati.

Nova 9 deluje odlično. Aplikacije se nalagajo zelo hitro. Še posebej boste na svoj račun prišli gamerji. Igrice namreč delujejo brezhibno, k čemur pripomore tudi že omenjeno 120 Hz osveževanje zaslona.

V ohišju nove 9 boste našli 8-jedrni Qualcommov čip Snapdragon 778G. Čeprav se v svetu mobilnih naprav zadnje leto vse vrti okoli 5G, najnovejši Huaweijev telefon tehnologije ne podpira. Kitajski tehnološki velikan ne skriva, da je to posledica pomanjkanja čipov na svetovnem trgu.

Vse kaže, da so odvečni kabli za Huawei stvar preteklosti, nova 9 namreč nima vtičnice za slušalke. Če želite telefon uporabljati s slušalkami, bo to šlo le z brezžičnimi.

Telefon ima zmogljivo 4300 mAh baterijo, ki se s priloženim, hitrim, 66 W USB-C polnilcem napolni v okoli 40 minutah. V enem mesecu, kolikor sem ga uporabljal, se ni zgodilo, da bi konec dneva ostalo manj kot 25 odstotkov baterije. Pa se prištevam med tako imenovane 'heavy userje'.

Huawei Nova 9 | Avtor: D. J. D. J.

Nova 9 temelji na Androidu s Huaweijevo preobleko EMUI 12. In zdaj pridemo do največjega minusa naprave. Zaradi znanih politično-gospodarskih peripetij med Kitajsko in Združenimi državami Amerike jim je Google onemogočil dostopa do svoje trgovine Play in aplikacij, kot so Gmail, Google Docs, Maps ali YouTube.

Kitajski tehnološki velikan sicer s svojimi Petal nadomestnimi aplikacijami Petal Maps, Petal Search, Huawei Docs zelo solidno konkurira Googlu. Tudi Huaweijev AppGallery se hitro polni z aplikacijami, na voljo jih je že več kot 140 tisoč (zelo tesno in intenzivno sodelujejo z razvijalci), a je že tako, da običajno ne najdeš ravno tiste, ki jo krvavo potrebuješ. V mojem primeru je bila to aplikacija za mobilno banko, manjka tudi Spotify, a da lahko na novi 9 uporabljate glasbene pretočne storitve skrbita Tidal in Deezer.

Kdor je vajen svoje dokumente shranjevati v Googlov Drive, bo z novo 9 naletel na ovire. Seveda do Drivea in YouTubea lahko dostopaš prek brskalnika, a to vendarle ni optimalna uporabniška izkušnja. Do svojega Gmaila sicer lahko dostopaš prek Huaweijevega odjemalca elektronske pošte, ki je nameščen na napravi.

Cena? Ugodna! Telefon lahko kupite za 499 evrov.

Pod črto: Nova 9 je odličen telefon z nekaterimi lastnostmi naprav iz višjega cenovnega razreda, recimo kamero s 50 mega piksli, ali pa 120 Hz OLED zaslonom, za zelo spodobno ceno. A če ne morete živeti brez Googla in njegovih storitev, morda vendarle ni za vas.

Komentarjev 2
  • Avatar NickMason
    NickMason 13:52 02.maj 2023.

    Huawei je katastrofa,z googlem skregan ,njihove aplikacija pa žalost od žalosti,nikoli več Huavei ne kupim

  • Sharon_McHugh 15:51 30.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦