E-Life
13027 ogledov

Huawei nova 9: Ugodna cena, odlična baterija, še boljši fotoaparat, toda ...

Huawei nova 9
1/3
Po dolgem času, odkar so pred več kot dvema letoma Združene države Amerike proti Huaweiju uvedle sankcije in je Google kitajskemu gigantu ukinil dostop do Androida in trgovine Google Play, je Huawei v Evropi spet predstavil nov telefon. V naslednjih tednih na TV zaslonih, jumbo plakatih in spletnih straneh pričakujte oglase za napravo nova 9.

Tanek in s 175 grami izjemno lahek telefon bo zelo verjetno pritegnil predvsem mlajše generacije. "Želimo pa si, da bi si ga želeli vsi uporabniki mobilnih telefonov," je poudaril Liao Jia, direktor Huaweijeve enote za mobilne naprave v jadranski regiji.

Sprednja in zadnja stran naprave sta rahlo ukrivljeni, na voljo bo v dveh barvah: črni in zvezdnato modri.

Huawei nova 9 bo na voljo v 128GB različici z 8GB RAM-a. S povsem solidnim razmerjem kakovost/cena, ta bo znašala 499 evrov, se telefon uvršča v zgornji srednji razred.

Ker dandanes večina uporabnikov ob nakupu telefona najprej pogleda specifikacije napravinega fotoaparata, je Huawei pri oblikovanju Nove 9 veliko pozornosti namenil prav kameri.  

Telefon je opremljen s sistemom kamer Ultra Vision. Vključuje glavno kamero s 50 milijoni pik. Kamera vsebuje barvni filter RYYB, ki – tako je na predstavitvi telefona poudaril Derek Yu, regijski direktor podjetja Huawei – omogoča zajem 40 odstotkov več svetlobe kot običajni RGB filter. Glavni kameri so dodali 8-milijonsko z utraširokim kotom, 2-milijonsko globinsko in bližinsko kamero, s katero se lahko objektu približate na vsega 4 centimetre. Na sprednji strani je nameščena kamera z 32 milijoni pik.

Huawei nova 9 | Avtor:

Pri Huaweiju posebej izpostavljajo algoritem za nočne portrete Super Night Selfie, ki zmanjša digitalen šum in rekonstruira ozadje. Ne glede na to ali gre za nočne pokrajine ali nočne potrete, so namreč fotografije svetle, obljubljajo, toda ne preveč osvetljene, medtem ko so podrobnosti v temnejših delih lepo vidne.

Algoritem za nočno snemanje je na voljo tudi pri snemanju videov. S funkcijama ekstremnega nočnega videa (Extreme Night Shoot) in nočnega videa prednje kamere (Night Selfie Video) lahko z obema kamerama snemate v temi in z ločljivostjo 4K.

Snemanje počasnih posnetkov in posnetkov s časovnim zamikom pa je pri pametnih telefonih že tako ali tako stalnica.

Odlična baterija je pomembna!

Ko gre za delovanje baterije, vam uporabe telefona ne bo treba več racionalizirati. S sistemom hitrega polnjenja (priložen je USB-C 66 W polnilec) se napolni v vsega 38 minutah, s kapaciteto 4300 mAh (Li-Po) bo zdržala tudi celodnevne obremenitve najbolj zahtevnih uporabnikov.

Yu se je med regijsko predstavitvijo telefona na Dunaju pohvalil, da baterija zaradi optimizacij zdrži celo več kot konkurenčna, s kapaciteto 5000 mAh.

Poganja ga procesor Snapdragon 778G 4G, delovanje pa dopolnjujeta napredna rešitev hlajenja in umetna inteligenca.

Huawei nova 9 | Avtor:

A vse vendarle ni tako bleščeče. Za delovanje telefona skrbi EMUI 12, ki temelji na Googlovem operacijskem sistemu. A Googlovih aplikacij zaradi znanih zapletov med ZDA in Kitajsko oziroma Huaweijem nanj žal ne morete namestiti.

V svojem AppGallery imajo sicer 141 tisoč aplikacij prilagojenih za delovanje v Huaweijevem ekosistemu.

Dodatna ovira pri prodaji Huawei nova 9 pa zna biti tudi najnovejši model znamke Honor, ki je pred leti nastal kot nekakšen stranski produkt pod okriljem Huaweija, a so ga pri kitajskem tehnološkem gigantu lani morali prodati, da so ga rešili pred sankcijami ZDA. Honor 50 je namreč praktično identična naprava, le da ima na voljo tudi Googlove aplikacije.

Pri Huaweiju pravijo, da s Honorjem nimajo nič več. "Dojemamo ga kot konkurenco, z njimi se ne obremenjujemo. Naš cilj je stremeti k čim boljšim produktom, ki jih lahko ponudimo strankam," je poudaril Liao Jia.

Zaradi težav z dobavljivostjo procesorjev, ki vsebujejo komponente za 5G telefonijo, nova 9 ne omogoča povezljivosti v 5G omrežje. Da jim pomanjkanje čipov v nekaterih segmentih dela preglavice, je odkrito priznal tudi Jia, a hkrati poudaril, da je to težava vseh podjetij v tej panogi.

 
Komentarjev 3
  • pofukanavlada22 08:00 06.november 2021.

    8gb rama kaj ste zaostali za civilizacijo in postali kot iphone

  • Bostiano 08:39 22.oktober 2021.

    Aplikacijo Gspace si naložiš in brez težav dostopaš do vseh google storitev.

  • Stane Adamič 05:46 22.oktober 2021.

    Zahodnjaki moramo držati skupaj, drugače nas bodo drugi povozili. Imamo pa močno notranje razdiralno kolono zbrano v raznih levih organizacijah, tem pa je tako ali tako mar samo za trenutni užitek.