E-Life
313 ogledov

Huawei P smart 2021: Za nekatere kljub vsemu zanimiv dostopni pametni telefon!

1/8
Če ste na lovu za cenovno ugodnim pametnim telefonom, s solidnimi fotografskimi in procesorskimi zmogljivostmi, dobro baterijo in zaslonom ter obenem niste preveč občutljivi na pestrost aplikacij in odsotnost vmesnika NFC, potem P smart 2021 sodi najmanj v ožji izbor.

A vseeno ne smete pričakovati veliko, kajti gre za napravo s ceno malo čez dvesto evrov, kar je v primerjavi s cenami najboljših pravi drobiž. Temu je prilagojeno vse, čeprav velja nenapisano pravilo, da Huawei nudi malenkost več od cenovno podobno postavljenih tekmecev. Ohišje je plastično in na hrbtišču prevlečen s plastjo videza stekla. Lepo na pogled, vendar hkrati magnet za prstne odtise in bolj občutljivo na prakse, zato bo zaščitni ovitek skoraj nujen dodatek.

Zaradi velikosti in teže omejena ergonomija

Ker gre kljub ozkim robomov okoli zaslona, izjema je le spodnji, tako imenovana brada, za veliko napravo, je temu primerna ergonomija enoročno uporabe. Čisto mogoče ga je uporabljati tudi tako, pomaga lepo postavljeno bočno tipalo prstnega odtisa, lepo zaobljeni boki in nedrseča površina, čeprav ni najbolj udobno in vse dokler dlan uporabnika ni premajhna. Malo ponagaja še teža, kajti zaradi nadpovprečno velike baterije ni ravno peresno lahek. Kombinirana tipka za jakost zvoka je primerno odzivna in dovolj dolga, a bi lahko bila malo debelejša, da bi bila udobnejša za rabo in vizualno simetrična z debelejšo tipko za vklop.

 | Avtor:

Nadpovprečno …

Presenetljiv je 17,17-centimetrski (6,76-palčni) zaslon IPS, kajti dovolj je svetel za uporabo na prostem, čemur velikokrat ni tako med napravami tega cenovnega razreda. Podpira polno razločljivost HD (1080x2400 svetlobnih pik) in prikaže pravilne živahne barve in solidno kontrastno razmerje.

Izstopajoča je baterija s kapaciteto 5000 mAh, ki v spregi z energijsko manj zahtevnim procesorjem, poskrbi, da energije zlepa ne bo zmanjkalo. Avtonomija je sicer odvisna od načina uporabe, a dvodnevnega intervala med polnjenji ne bo težko doseči. Ko jo je treba napolniti, to poteka nekoliko hitreje zaradi podpore hitremu polnjenju z močjo 22,5 vata. Pomnilnik velikosti 128 GB bo večini zadoščal, a če ne bo, je na voljo reža za pomnilniške kartice. Omeniti velja še zvočnik na spodnjem delu telefona, ki je dokaj glasen, brez omembe vrednih popačenj pri najvišji jakosti in s solidno kakovostjo zvoka.

in podpovprečno za razred

S sistemom na čipu (procesorjem) Kirin 710A telefon v zmogljivostih pretirano ne izstopa. Uvršča se namreč v spodnjo sredino, česar so sodobni pametni telefoni sposobni. Kar ne pomeni, da ne bo uspešno izvajal nalog, pred katere ga bo postavil povprečno zahteven uporabnik. Kljub relativno visoki razločljivosti fotografskega tipala glavne kamere procesor brez težav prežveči fotografijo tudi v primeru zajema v polni ločljivosti, medtem ko se bo zataknilo med poganjanjem zahtevnih iger.

Siceršnjo dokaj solidno stojno zasnovo za napravo tega cenovnega razreda zmoti odsotnost vmesnika NFC, ki je postal pomemben dejavnik mobilnega plačevanja. Škoda, da ga telefon nima, kajti zaradi tega bo v luči nekaterih manj zanimiv.

Dovolj bi bili dve!

 | Avtor:

Čeprav se telefon ponaša s štirimi zadnjimi kamerami, je za ta razred glavna bolj kot ne odlična v vseh lastnostih, kamera s širokim kotom je solidna, medtem ko drugi dve dvigata število vgrajenih. Z 2-milijonskim tipalom bližinska kamera ni kos sodobnim zahtevam glede kakovosti in številčnosti podrobnosti na fotografijah. Žal tudi barve niso prave in enake barvam, ki so jih sposobne zajeti glavna, širokokotna in delno celo sprednja kamera. Da težav z ostrenjem niti ne omenjam. Velja podobno kot za vse naprave s podobno konfiguracijo. Lepšo, bolj ostro in bližinsko fotografijo z več podrobnosti bo dal izrez iz fotografije glavne. Poleg te je v zadnjem sklopu še globinska kamera, prav tako z 2-milijonskim tipalom, katere uporabnost je težko oceniti. Portretni« učinek je zelo odvisen od kompleksnosti prizora, včasih zelo soliden, drugič malo manj in zamegli kaj, česar ne želite.

Kakšna je kakovost fotografi?

Za fotografije glavne kamere, naj bodo 12-milijonske (združevanje štirih pik v eno) ali polne ločljivosti so dobre in predvsem dajo dokaj stalne rezultate. V večini primerov in ne glede, ali smo se odločili za polno ločljivost ali združevanje pik, je kamera naredila solidne fotografije in le v manjšem številu se je pripetila neostrost ali napačna izostritev. Podobno velja tudi za kamero s širokim kotom, čeprav ima le 8-milijonsko tipalo. Na fotografijah obeh so barve enake, pravilne v primerjavi kakšne so v naravi, na njih je dovolj podobnosti in prav tako je dobra dinamika. Pričakovano se tako dobro ne obneseta v slabih svetlobnih razmerah, še posebej ne v temi, čeprav ima telefon dokaj solidno delujoč nočni način fotografiranja. Medtem ko so barve na fotografijah zadovoljive in so te dovolj svetle, zna nekatere motiti več šuma in nejasnosti. Tudi video zaradi dobrega tipala glavne kamere ni slab, čeprav ni podpore razločljivosti 4K.

Komu je namenjen?

P smart 2021 je tipičen primer telefona za manj zahtevnega uporabnika, ki si želi kakovostnih fotografij v dobrih svetlobnih razmerah, ne bo pogrešal vmesnika NFC in mu je vseeno za Googlove storitve in aplikacije. Komur so te pomembne in ne more brez njih, zanj ni primeren.

Še več podobnih testov telefonov in drugih naprav najdeš na portalu Tehnozvezdje!

Komentarjev 1
  • blogopox 11:51 06.december 2020.

    www︎.︎Devmar︆.︆net - odličen projekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za sseks