E-Life
7239 ogledov

Impresivna je predvsem baterija: Z enim polnjenjem zdrži kar 14 dni

Huawei Watch GT 4
1/12
D. J.
Huawei ostaja zvest duhu vzdevka "Grand Tourer" in ne odstopa od preverjenega recepta za visoko zanesljive pametne ure z velikanskim naborom različnih funkcij.

Nemara ne bomo veliko zgrešili, če bomo zapisali, da je že od prve ure GT dalje izgled ena od ključnih lastnosti, ki ji Huawei nameni res veliko pozornosti. Tudi tokrat ni nič drugače.

"Ura GT 4 predstavlja drzen korak v smeri modnega napredka v primerjavi s klasičnimi urami GT, saj uvaja domiselne oblikovne elemente in hkrati ohranja sodobno estetiko prejšnjih modelov," so ob njeni predstavitvi sporočili iz Huaweia.

Huawei Watch GT 4 | Avtor: D. J. D. J.

Na trg so konec preteklega tedna lansirali kar šest različic ure GT 4, mi smo testirali kovinsko s 46 mm ohišjem. Oblika in videz sta sicer stvar osebnega okusa. Dizajn GT 4 je bolj dovršen od prejšnjih, na pogled ura deluje modernejše, a nam je bil klasični videz različice GT 3 nekako bolj pri srcu.

"Nekaj različic pametnih ur serije Watch GT 4 je že na voljo na slovenskem trgu, do konca septembra pa naj bi bile na voljo vse različice. Lahko boste izbirali med tremi različicami večjih s 46 mm ohišjem in tremi različicami z manjšim 41 mm ohišjem," sporočajo iz Huaweia.

Cene ur s 46 mm ohišjem

Kovinska: 379 evrov
Zelena: 299 evrov
Črna: 279 evrov

Cene ur z 41 mm ohišjem

Zlata: 349 evrov
Srebrna: 399 evrov
Bela: 279 evrov

Huawei Watch GT 4 | Avtor: D. J. D. J.

Pohvaliti je treba, da so se pri kitajski multinacionalki kot vedno doslej, ko gre za oblikovanje, potrudili do te mere, da se ure (velja za večje, tiste s 46 mm ohišjem) med seboj ne razlikujejo le po barvi pasu, pač pa tudi po podrobnostih na ohišju. Rdeča nit, seveda, ostaja, detajli so različni. Pri manjših, 'ženskih' urah je ohišje eno, menja se le pas.

Ko gre za razporeditev gumbov na uri, so se pri Huaweiu držali preverjenega recepta. Na desni strani, nad številko dve na številčnici, je rotacijski gumb, nad številko štiri pa funkcijski, funkcijo gumba lahko določimo v nastavitvah.

Huawei Watch GT 4 | Avtor: D. J. D. J.

Zaslon ostaja praktično enak kot pri GT 3 Pro z resolucijo 466 x 466 pik in 1,43-palčnim AMOLED zaslonom pri večji različici oziroma 1,32-palčnim pri manjši. S svetilnostjo in uporabo na soncu Huaweieve ure nikoli niso imele težav, tudi GT 4 se odlično odreže.

Ena od lastnosti, ki jih pri Huaweijevih urah najbolj cenimo, in je vredna, da jo izpostavimo tudi tokrat, je res vrhunska baterija. Cikel polnjenja, ki traja dobro uro in pol, je seveda odvisen od uporabe, a baterija zlahka zdrži dva tedna. V dobrem tednu testiranja, ko smo z uporabo vse prej kot varčevali, je ura porabila le dobrih 60 odstotkov baterije.

Huawei Watch GT 4 | Avtor: D. J. D. J.
Ena od karakteristik, ki je pri zadnji različici ur iz serije GT doživela največji napredek, je nov način pozicioniranja prek satelitskih sistemov. Pri Huaweiu trdijo, da so z inovacijo, ki okrepi signal GNSS, natančnost izboljšali kar za 30 odstotkov.

Pritegnil nas je tudi osvežen uporabniški vmesnik. Saj ne, da je bil prejšnji nefunkcionalen, morda le malce zastarel. Upravljanje ure z novim je brezhibno in zelo intuitivno. Nič ne bi imeli proti, če bi ga ob naslednjih posodobitvah namestili tudi na starejše naprave.

Sicer pa je Huaweijeva ura GT 4 najbolj funkcionalna ura iz serije GT doslej. Dodali so ji števec porabljenih kalorij in nadgradili TruSeen senzor, ki meri srčni utrip. Nabor športov in aktivnosti, za katere lahko spremljate svoje podatke, je bil že doslej velikanski, zdaj so ga še razširili in dodali možnost deljenja rezultatov s prijatelji, za dame pa je nameščena tudi aplikacija za spremljanje menstrualnega cikla.

Huawei Watch GT 4 | Avtor: D. J. D. J.

Ura ima vgrajen zvočnik, je vodo odporna do globine pet metrov

Preko Bluetooth povezave lahko sprejemate tudi klice in sporočila s povezanega telefona. Sistem so izboljšali do te mere, da sta lahko telefon in ura oddaljena do 100 metrov, in boste klic še vedno lahko opravili z uro.

Huawei pri vsaki različici ure GT poskrbi za kakšno inovacijo, tudi tokrat je tako. V njej je zapakirana kopica vrhunske tehnologije in nekatere novosti, obenem pa cena ni zasoljena. Kljub temu je treba priznati, da z napravo GT 4 prav velikega tehnološkega preboja niso dosegli. Zdi se, da je zadnjih nekaj različic te ure doživelo le 'kozmetične' popravke. 

Huawei Watch GT 4 | Avtor: D. J. D. J.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • blayo 19:07 20.september 2023.

    Ure so včasih zdržale po par let, danes je pa 14 dni že uspeh 😂

  • Kmodri 16:35 20.september 2023.

    Predrago za muho enodnevnico!