E-Life
810 ogledov

Jeseni gre igričarska borba v četrti krog

1/2
Microsoft
Microsoft in Sony stsa v razmaku nekaj dni obelodanila ključne podrobnosti naslednje generacije njunih igralnih konzol. Kaj torej prinašata Xbox Series X in Playstation 5 (PS5)?

V aktualni generaciji je bistveno uspešnejši Sony, saj je s približno 110 milijoni primerkov prodal dvakrat toliko konzol kot Microsoft vseh izvedenk Xbox One. Kljub temu, da Xbox One X velja za nekoliko strojno zmogljivejšo napravo, ki že omogoča igranje pri razločljivosti 4K, vendar ima Playstation večino časa prednost v naboru atraktivnih in ekskluzivnih iger. Vprašanje je, kaj lahko v Microsoftovem taboru storijo glede tega, so pa verjetno znova pripravili močnejšo strojno osnovo. 

Cilj za morda zadnjo relevantno generacijo, preden se uveljavi igranje iger “iz oblaka”, je zagotoviti povsem gladko izkušnjo v razločljivosti 4K, kar pomeni najmanj 60 sličic na sekundo, lahko pa tudi do 120. Polet tega pa omogočiti še igranje pri 8K, a seveda pri manj sličicah na sekundo. Drugi večji cilj pa je bistveno skrajšati čas nalaganja iger, kar je bila ena največjih hib zdajšnjih konzol, še posebej pri Xboxu. Zato sta se oba proizvajalca odločila za vgradnjo diskov SSD. 

 | Avtor: Microsoft Microsoft

V osnovi bosta sicer imeli konzoli zelo podobno strojno osnovo – osemjedrni AMD-jev procesor z arhitekturo ZEN 2 in grafično kartico istega proizvajalca. Pri čemer pa bo Xboxov procesor deloval pri 3,8 GHz, medtem ko se bo Playstationov ustavil pri 3,5 GHz. Grafična moč prvega bo 12 bilijonov operacij s plavajočo vejico na sekundo, pri drugem bo ta ševilka nekoliko nižja - 10,2. Tokrat bo tudi Playstation imel pogon UHD blu-ray, ki ga je Microsoft uvedel že z Xboxom One S. Pri novem Xboxu naj bi bilo zaradi terabajtnega diska s hitrostjo 2,4 GB/s nalaganje iger desetkrat hitrejše, ko so ga igričarji navaji zdaj. Toda disk v PS5 bo še dvakrat hitrejši, imela pa bo malenkost manjšo kapaciteto (825 GB). Pri slednjem bo mogoče shrambo povečati s klasičnim diskom NVMe, kakršne poznamo iz prenosnikov, pri Xboxu pa s posebnimi karticami, ki naj bi jih v začetku proizvajal Seagate. 

Velika neznanka je za zdaj cena. Obe korporaciji si bosta prizadevali, da prideta na trg z običajno postavko 399 (evrov ali dolarjev), a morda bosta zaradi napredne strojne opreme primorani začeti pri 499. 

Več tehnoloških vsebin najdeš na portalu Tehnozvezdje!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.