E-Life
191 ogledov

Ko "smeti" postanejo krpa ali "nov" kavč

ljubljana 19.12.13. tekstil, zbiranje, oblacila, stara, rabljena, Tekstilnica, f Almedina Mestrovac
Ekologi brez meja so letos zbrali 15 ton odpadnega tekstila.

“Ljudje naj prinesejo vse, kar imajo, a ne uporabljajo več, ne sme pa biti pokvarjeno ali poškodovano; torej od pohištva, opreme za dom, kuhinjskih pripomočkov, posode, malih gospodinjskih aparatov, bele tehnike in elektronike do oblačil, športne in otroške opreme ter knjig,” je ob odprtju centra ponovne uporabe (CPU) v Ljubljani pozvala Marinka Vovk, nosilka ideje takih centrov, kjer odpadke pregledajo, očistijo, obnovijo in dajo po simbolični ceni v vnovično uporabo. Tako lahko na primer kavč kupite tudi za deset evrov. Po Sloveniji je zdaj osem takih centrov s 17 zaposlenimi, v Ljubljani so jih na primer zaposlili pet.

Bombaž predelajo v krpe

Tudi pri projektu Tekstilnica, ki ga vodita zadruga Dobrote in Ekologi brez meja, odvečen tekstil omogoča zaposlitev težje zaposljivih ljudi – zdaj jih je zaposlenih osem, pet v socialnem podjetju. Letos so v sklopu tega projekta, ki je sofinanciran z evropskimi sredstvi, samo ekologi zbrali 15 ton odpadnega tekstila, zadruga še več, a točne številke še nimajo, prek mesečnih izmenjav pa je lastnika zamenjalo še nekaj dodatnih ton oblek in igrač.

Tekstil, tudi umazan in strgan, zbirajo v zabojnikih (največ jih je na Koroškem, v Ljubljani je na Litijski cesti 132, tekstil pa je mogoče oddati tudi na Grablovičevi ulici 52), na zbirnih akcijah po okolici Ljubljane, organizirajo pa tudi izmenjavo oblačil, kamor je mogoče prinesti le ohranjena oblačila. Zbran tekstil nato predajo ogroženim družinam, Kraljem ulice in drugim, bombažne stvari pa recimo predelajo v krpe za avtomehanike ali v copate, blazine, predpasnike, ki jih nato prodajo, je povedala Urša Dolinšek in dodala, da razmišljajo tudi o tem, da bi odpadni tekstil uporabili kot izolacijo v hišah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.